Mnogi su dobro glumili alkoholičare, ali samo je jedan "otac" te kategorije

Foto: Press

"SIPAJTE mi još jedan viski jer srušio se sav moj svijet..."

Jack Lemmon u Danima vina i ruža, Nicolas Cage u Napuštajući Las Vegas, Albert Finney u Pod vulkanom, cijela postava Frankenheimerovog Iceman Cometha... Sve su to izvanredne, ma genijalne izvedbe alkoholičara na platnu, no jedan je ćaća i stvarno se ne mogu sjetiti neke uloge sličnog tipa da je ranija od ove njegove, a da je na toliko vrhunskom nivou. A da, "ova njegova"...

Ray Milland je te 1945. u Izgubljenom vikendu odigrao pijanca bez nade za medalju, otužnog pisca, bivšeg velikog čovjeka sada već pomućenog uma, spremnog odreći se i obraza i svega što posjeduje zbog još koje čašice svete tekućine. 

Scenarističko-redateljski genije Billy Wilder mu je, istini za volju, sve to spakirao na pladnju, napisao i režirao film u svom stilu, tj. u stilu majstora oba zanata, a Ray iskoristio pruženo i zaradio jedinog, ali i te kako zasluženog Oscara i vječnu slavu.

Spontan, inteligentan, humorističan...

Već je bio velik, igrao kod Langa, DeMillea, Prestona Sturgesa, Williama Wellmana, a nakon Vikenda uslijedile su neke jednako upamćene uloge. Prije svega kao hladni, proračunati, beskrajno šarmantni u svom zlu Tony iz Nazovi M radi ubojstva, jedan od podcjenjenijih Hitchcockovih negativaca, mada ta kategorija je velika jer su svi sjajni, a gotovo svi podcijenjeni. 

Tihi favorit mnogih je Millandov film The Big Clock, gdje su on i Charlie Laughton gospodarili terenom u trileru čija se kvaliteta scenarija rijetko viđa, a uz sve navedene naslove možemo spomenuti i Beau Geste, The Major and the Minor, Ministarstvo straha, The Thief, River's Edge te Posljednji tajkun, pod stare dane. 

To su samo vrhovi vrhova, inače lista njegovih naslova ide u troznamenkastom smjeru. Posebno je uživanje gledati intervjue s njim, tolika spontanost i inteligentna doza humora rijetko se viđaju čak i u tom glumačkom poslu, jer obično ti ljudi ipak "glume" visok nivo načitanosti, a on je taj nivo zapravo imao.

Jedna istinska klasa i glumac glavne kategorije starog Hollywooda, gospodin nazalnog glasa i pogleda obojenog odlučnošću. Ne zna se je li bio bolji kao nesretni noir heroj, teška šljokara, hladnokrvni do beskrvni negativac ili jednostavno romantični junak. 

Rođen 1907., preminuo 78 godina kasnije, a između te dvije točke postigao i dostigao mnogo - Alfred Reginald Jones, poznatiji kao Ray Milland.

Pročitajte više