Na jednostavan način je pokazao da je glavni argument ravnozemljaša obična glupost

Foto: Twitter

S OBZIROM na to da su ravnozemljaši prilično uporni, i ekipa koja im dokazuje da Zemlja nije ravna ploča mora biti prilično uporna.

Nakon 47-godišnjeg glazbenika Grega iz Manitowoca koji je fotografirao jezero Michigan, a potom pomoću matematike pokazao zašto površina jezera nije zakrivljena, 36-godišnji softverski inženjer pod imenom Jeff odlučio je pokazati da Zemlja nije ravna ploča pomoću lopte za košarku i mikroleće.

"Gledajući moje fotografije, lako je zamisliti da ste nevjerojatno malo stvorenje koje živi na površini košarkaške lopte. Iz perspektive tog malog stvorenja, horizont košarkaške lopte uvijek bi bio ravan. Koristeći pojavu horizonta kao primarni dokaz, to stvorenje bi moglo zaključiti da živi na ravnoj površini. Nisam očekivao da će ovo promijeniti mišljenje ravnozemljaša, no nadam se da će pomoći nekome tko je podložan njihovom uvjeravanju", rekao je Jeff za Bored Pandu.

"Nekoliko ravnozemljaša s kojima sam komunicirao oslanja se na memeove kao preferiranu metodu komunikacije, pa sam im želio odgovoriti tako, koristeći njihovu logiku, koja ističe apsurdnost njihove logike", dodao je.

Dok je nekima njegov eksperiment bio i više nego dovoljan dokaz da je osim lopte i Zemlja okrugla, bilo je onih koji sumnjaju. Njima se Jeff posebno obratio.

"Želio bih razjasniti da moja fotografija ne dokazuje da je Zemlja okrugla, već da je iz nje lako razumjeti zašto se površina sfere čini ravnom. Ona dokazuje da je baza svih teorija ravnozemljaša, to da horizont izgleda ravno, nije dovoljan dokaz za određivanje oblika Zemlje", dodao je.

Ovako je Jeff dokazao da zašto nam horizont izgleda ravno:

"Osnovni alat: Košarkaška lopta, mnogo svjetla, kamera s mikrolećom na stativu, IR daljinski okidač koji će snimati fotografije bez trešnje kamere.

Metoda: Koristio sam manualni način na kameri za ručnu kontrolu fokusa i konzistentnu ekspoziciju. Precizno sam postavio kameru i loptu kako bi u fokusu bio 'horizont'. Pričekao sam da se prestane tresti, a potom pomoću daljinskog snimao fotografije, namještao manualni fokus i to ponovio nekoliko puta kako bih dobio više fotografija maksimalnog fokusa kamere. Učitao sam sve fotografije u Helicon Focus kako bih dobio finalnu fotografiju veće širine", napisao je.

Rezultat je ovaj:

Dio košarkaške lopte koji je prikazan na fotografiji širok je šest milimetara, a ukupni opseg lopte je 749,3 milimetara.

S obzirom na to da je opseg zemlje 40.075 kilometara, šest milimetara s lopte jednako je 147 kilometara Zemlje.

"Koristio sam zetetičku metodu da utvrdim je li lopta okrugla ili je ravna. Nakon što sam bolje pogledao kroz mikroleću na svom Nikonu P900, mogao sam samo zaključiti da površina lopte, iako neravna, nije zakrivljena. Dakle košarkaška lopta je ravna. Njena okruglost je neka vrsta iluzije uzrokovana perspektivom ili fatamorganom", napisao je Jeff na kraju.

Njegov eksperiment izazvao je brojne komentare.

"Ravnoloptaši su cijelo vrijeme bili u pravu", "Je li itko uzeo u obzir da bi Zemlja mogla biti kvadrat, "Nevjerojatno, nisam imao pojma da je Zemlja ravna! Što si jeo, vlada nas hrani tabletama za ludilo", samo su neki od komentara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.