OPG Eko škoj nalazi se u mjestu Žrnovo na Korčuli, nekoliko kilometara od samog grada Korčule. Žrnovo nije na moru. Prema zadnjem popisu stanovništva, ima oko 1400 stanovnika, a kroz povijest ovdje ih je bilo tek tristotinjak više. Ipak, mnoge su kuće i vile prazne, u nekima se živi, a neke se posjećuje samo vikendom. Pretposljednji dan Korčulanskih pjatanci doveo nas je u veliki dvor pod stoljetnom kostelom gdje smo kušali vino, ulje i jela od - škopca.
Znate li što je škopac? E pa, nismo ni mi znali. Neki od nas koji smo pratili Pjatance čak su krivo pročitali program pa u Žrnovo otišli misleći da ih čeka škropac, neka vrsta zagorsko-korčulanskog ispijanja mladog vina.
Škopac je, dakle, uškopljeni jarac. Nema intenzivan miris i sprema se na više načina, a u Žrnovu su taj dan od škopca spremali ukupno sedam jela. Sve je započelo juhom u kojoj se kuhalo meso i povrće. Tradicionalna prozirna juha od lešade u Dalmaciji vrlo je kripna, a umjesto pašte, ovaj put kuhana je s knedlicama od griza.
Lešada, gradele...
Onda je došla na red lešada s krumpirom okrenutim na mladoj kapulici, mrkvom i ljutom šalšom (stvarno je bila ljuta). Ovo meso je kuhano satima, servirano toplo i vrlo je ukusno. Uz šalšu jeli smo i razne salate, odličan orzo, a budući da je dan na Eko škoju započeo radionicom prepoznavanja i branja jestivog samoniklog bilja, i ono je bilo posluženo u slanoj torti od palente i prosa.
Treće izdanje škopca bile su gradele na kojima su ga okretali iskusni majstori desetak metara ispod platoa gdje se jelo uz ogromnu količinu dima. Ovo meso mora se jesti vruće jer se pri hlađenju jako brzo stvrdne i postaje nejestivo.
E sad, ne možeš biti u Žrnovu i ne jesti žrnovske makarune, ovaj put dakako na šugu od škopca. Ova tradicionalna pašta gastronomski je simbol ne samo Žrnova već i cijele Korčule pa je rijetkost naći konobu ili restoran koji ga ne poslužuje.
Žene iz Žrnova izrađivale su ih svojim vrijednim rukama na otvorenju Pjatanci u srcu Korčule. U Žrnovu su bili preukusni, škopac u najboljem izdanju toga dana.
Škopac u burgeru
Novi slijed donio je burgere koji su postali sveprisutni pa je ovo bila prilika da se škopac kuša i samljeven u polpetu u slatkom pecivu. Probali smo i jedan ultimativni specijalitet, a to su čvarci od škopca koji su nas apsolutno oduševili. Za kraj je stiglo i slatko - lojanica, kolač pripremljen s lojem od škopca.
Kao i većina tradicionalnih jela, i škopčevina kao oblik prehrane nastala je iz siromaštva. Škopac je žilav, škrt, ali i pun karaktera, baš kao što je stoljećima bio život na otoku.
Stoljetna tradicija je iznimno popularna pa smo kroz sedam jela u dvoru stare gospodarske kuće dobili presjek - od toga kako se nekad jela i pripremala, kroz prvih nekoliko najjednostavnijih varijanti, do burgera i čvaraka kao koketiranja s gastrotrendovima koji neumorno nadiru.
Ambijent Eko škoja je fantastičan, jeli smo i družili se pod stablom fafarikule, kostele ili, kako bi domaći rekli, koštile, samo jedan suhozid dalje od vrta u kojem i dalje zriju pomidori i pokoja jesenska paprika. I jako se veselimo novim pjatancama koje nas čekaju dogodine na proljeće.