Svi ovdje griješimo: Na to hoćemo li izgorjeti ne utječe temperatura sunca, već ovo

Foto: Pexels

Sadržaj nastao u suradnji s: dm

LJETO je stiglo, a s njim i pozivi na duge dane koje ćete vjerojatno provesti na plažama, u parkovima i na šetnicama. Sve ove aktivnosti imaju jednu zajedničku stvar, a to je boravak na suncu. Čak i kada se sunce čini blago i ugodno, nevidljive UV zrake predstavljaju ozbiljnu prijetnju našoj koži, neovisno o vanjskoj temperaturi. Ove zrake mogu uzrokovati opekline i trajna oštećenja, stoga je važno poduzeti mjere zaštite i biti svjestan rizika koje ljetno sunce nosi.

Zašto je UV zračenje problem?

Dok temperatura zraka utječe na to kako se osjećamo, UV zračenje direktno djeluje na zdravlje kože. UV zrake dio su sunčevog spektra koji naše oči ne mogu vidjeti, ali koža itekako osjeti. Postoje tri vrste UV zraka - UVA, UVB i UVC. Srećom, UVC zrake uglavnom ne dopiru do Zemljine površine zbog djelovanja ozonskog omotača, no UVA i UVB zrake mogu predstavljati problem za čovjekovu kožu i zdravlje.

UVA zrake prodiru duboko u kožu i odgovorne su za njeno prijevremeno starenje te pojavu bora. S druge strane UVB zrake, iako manje prisutne, uzrokuju opekline i direktno mogu oštetiti DNA stanica naše kože te tako povećati rizik od nastanka raka kože. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak kože nažalost spada u jedan od najbrže rastućih oblika melanoma, a značajan broj slučajeva pripisuje se upravo izloženosti UV zračenju.

Foto: Shutterstock

Kako razumjeti i koristiti UV indeks?

Jedan od ključnih načina za procjenu rizika od UV zračenja je praćenje UV indeksa. On je međunarodna mjera intenziteta UV zračenja koja pomaže shvatiti kolika je stvarna opasnost za našu kožu. Ovaj indeks se kreće u rasponu brojeva od 0 do 11+, pri čemu viša vrijednost označava i veću opasnost, tj. razinu ultraljubičastog zračenja. 

Na primjer, UV indeks između 6 i 7 (visok) zahtijeva dodatne mjere opreza, dok indeksi 8 do 10 (vrlo visok) i 11+ (izuzetno visok) zahtijevaju maksimalnu zaštitu. Primjerice, kod vrlo visokog i izuzetno visokog indeksa pri boravku na suncu nezaštićena koža može izgorjeti već u nekoliko desetaka minuta. Dječjoj koži, koja je osjetljivija i tanja od odrasle za otprilike 20 posto, potrebno je i manje vremena. 

Učinkovita zaštita kao prioritet

Jednostavno rečeno, ako bez zaštitne kreme dobijete opekline za 10 minuta, SPF 30 će vam teoretski omogućiti da bezbrižno ostanete na suncu 300 minuta. Bitno je naglasiti kako SPF kao zaštitni faktor blokira samo UVB zrake, stoga je uz zaštitnu kremu važno nositi odjeću koja pokriva kožu, široke šešire i sunčane naočale s UV zaštitom. Dodatno, ono što se uvijek naglašava - potrebno je izbjegavati vrijeme kad je sunce najsnažnije, između 10-17 sati, te uvijek potražiti hlad.

Foto: Pexels

Kada birate kremu za zaštitu od sunca, bitno je uvijek obratiti pozornost na to da ima zaštitu širokog spektra, odnosno da pokriva sve UV zrake. Jedan od popularnih izbora za zaštitu od sunca je dm-ova marka Sundance koja je dostupna u dm prodavaonicama i dm online shopu. Ova marka, poput cijelog dm-ovog asortimana, poznata je po kvaliteti i pristupačnosti, što je čini dobrim izborom za sve koji žele pouzdanu zaštitu od sunca.

Sundance mlijeko za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 nudi visoku zaštitu i lako se nanosi, što ga čini dobrim izborom za dane na plaži ili u prirodi. Njegova formula je otporna na vodu, pa ne morate brinuti o ponovnoj primjeni nakon svakog kupanja. Dodatno, brzo se upija i ne ostavlja mastan trag na koži te nema alkohola, aluminijevih soli, nanočestica ni parabena. Ovo mlijeko dolazi pakiranju od 500 ml, stoga se ne morate brinuti da će se potrošiti - ima dovoljno za sve s kojima boravite na suncu.

Sundance transparentni sprej za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 idealan je za aktivne dane na otvorenom i nudi zaštitu od UVA i UVB zraka. Ne ostavlja ljepljiv trag te je pogodan i za kožu glave, što je posebno važno za one koji vole sportove na otvorenom ili jednostavno uživanje na suncu bez neugodnosti.

Ilustracija: PR/Index

Za one koji preferiraju laganiju zaštitu za kraće izlaganje, tu je i Sundance sprej za sunčanje sa zaštitnim faktorom 20. Ovaj sprej također štiti od UVA i UVB zraka, ima provjerenu formulu koja pruža dostatnu zaštitu, a lagana tekstura čini ga dobrim za svakodnevnu upotrebu. Sprej sprječava prijevremeno starenje kože i nastanak pigmentacijskih mrlja, a budući da je transparentan, ne ostavlja tragove nakon nanošenja.

Svi Sundance proizvodi formulirani su s pažnjom prema koži, osiguravajući hidraciju i zaštitu od štetnih UV zraka. Osim toga, njihova povoljna cijena omogućava svakome pristup dobroj zaštiti od sunca, što dodatno potvrđuje dm-ovu predanost zdravlju i dobrobiti svojih kupaca.

dm-ov koncept Dobre cijene u svako vrijeme omogućuje kupcima da ne moraju čekati posebne akcije ili sniženja kako bi kupili proizvode po povoljnim cijenama. Ovaj koncept omogućava kupcima da uvijek pronađu proizvode po dobrim cijenama, bez stresa i dodatnih troškova. 

Dobre cijene u svako vrijeme vrijede za cijeli asortiman dm-a, svakim radnim danom, kako u prodavaonicama dm-a tako i u dm online shopu. Za korištenje ove pogodnosti nisu potrebni dodatni kuponi ili kartice lojalnosti, a cijene su garantirane minimalno četiri mjeseca. U ovaj koncept uključeni su proizvodi vlastite dm robne marke, ali i partnera.

Zablude o suncu i temperature

Zaštita od sunca ne bi trebala biti luksuz, već svakodnevna praksa. Kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF) su neophodne, a stručnjaci preporučuju korištenje proizvoda s najmanje SPF-om 30. 

Koliko UV zračenje može biti štetno i na umjerenim temperaturama, pokazuju primjerice i zimski sportovi na planinama, koji mogu biti jednako opasni kao i ljetni dani na plaži jer snijeg reflektira UV zrake, povećavajući njihovu snagu. Podsjetimo, voda u moru ili bazenu također ima reflektirajuća svojstva.

Prema istraživanjima, u oblačnim danima do 80 posto UV zraka može prodrijeti kroz oblake, što samo potvrđuje činjenicu da opasnost od opeklina i dalje postoji. Stoga je važno štititi se od sunca tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljeta.

Uz to, dm i ove godine organizira besplatne dermatološke preglede diljem Hrvatske u sklopu inicijative „Zaštiti se… i uživaj na suncu“. Redoviti pregledi kože mogu pomoći u ranom otkrivanju potencijalnih problema i pridonijeti očuvanju zdravlja. 

S pravilnom zaštitom i svjesnošću o UV zračenju možemo sigurnije boraviti na suncu.

Sponzorirani sadržaj donose Index.hr i dm prema najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.