Najbolji filmovi 2023.

Foto: Press

BILA je ovo dobra godina za film. No, ne nužno i za holivudsku mašineriju, koja i dalje ne zna kako pomiriti umjetnost i biznis, a pad interesa za superjunačkim filmovima, istrošenost nekad uspješnih franšiza/remakeova i posljedice pandemije koje se još uvijek osjećaju, ostavile su glavešine na štulama od stakla. 

U isto vrijeme, streaming servisi također su morali stati na kočnicu jer postalo je jasno da isplativost brojnih visokobudžetnih projekata bez kino distribucije ipak nije toliko velika kao što su pretpostavili. No, ova godina čini se kao početak prijelaznog razdoblja koje definitivno nije revolucija, ali miriše na promjenu i djeluje kao pomak u pravom smjeru. 

Lista najboljih mogla je i trebala biti veća, ali skratili smo je na uobičajenih deset uz ostale kojima smo prošarali tekst.   

Air

Američka kinematografija trenutno gura trend filmova o popularnim proizvodima pa smo samo ove godine imali dva solidna (Blackberry i Tetris) i jedan odličan film. Ovaj odlični prati Nikeovo kockanje s tada mladim, obećavajućim, ali i nedovoljno razvikanim košarkašem Michaelom Jordanom. Mala, na momente komična drama s velikom glumačkom postavom u režiji Bena Afflecka možda i djeluje kao da je rađena prema špranci, ali funkcionira u svakom segmentu iako je gotovo u potpunosti lišena napetosti budući da pitanje "hoće li uspjeti?" postavljate u kontekstu mega uspješne kompanije koja kreće u misiju stvaranja možda i najpopularnije linije tenisica u povijesti, i to u suradnji s doslovno najboljim košarkašem svih vremena.

The Holdovers

Alexander Payne je čudnovati kljunaš američkog filma, ali ne na način na koji je to Wes Anderson (čiji je Asteroid City ove godine napokon pokleknuo pod teretom vlastitog predvidivog čudaštva). Paynea ne možete uhvatiti ni za rep ni za glavu. Njegovi su filmovi specifično njegovi, ali mnogi neće povezati Election, The Descendants i Nebrasku. Nakon Downsizinga koji su kritičari satrali (neopravdano), The Holdovers je povratak u formu, a priča o nadrkanom profesoru povijesti podsjetila nas je zašto volimo Paynea, ali i izvrsnog Paula Giamattija u još jednom savršenom spoju kakav su nam dali u izvrsnom Sidewaysu.  

Oppenheimer

Niti jedna lista najboljih filmova 2023. ne bi bila potpuna bez Nolana, koji je učinio gotovo nemoguće i zaradio gotovo milijardu dolara filmom o fizičaru. Istina, radi se o fizičaru koji je stvorio jedno od najrazornijih oružja u povijesti, ali eksplozije prikazane u filmu daleko su od bombastičnog spektakla kakav su neki možda očekivali. U svakom slučaju, nitko neće biti iznenađen ovim naslovom na listi pa ga nećemo, napetosti radi, ostavljati za kraj. 

Bilo kako bilo, Nolan je u određenoj mjeri vratio vjeru u kina u post-superherojskoj eri jer ti filmovi i dalje zarađuju, samo ne dovoljno da opravdaju megalomanske budžete, a ove godine postalo je jasno da publika od blockbustera očekuje malo više od Brie Larson i Disneyja, koji po tko zna put nije siguran snima li film ili samo stavlja kvačice na popis politički korektnih nebuloza koje su bitne apsolutno nikome.  

Barbie

A kad smo već odradili prvo "neiznenađenje", riješimo se i drugog.

Jedna od bizarnijih stvari ove godine je kampanja koja je povezala dva potpuno različita filma i to učinila na spektakularno efektan način. Barbenheimer je ta kampanja, a drugi dio jednadžbe je Barbie Grete Gerwig, koji možete voljeti ili ne voljeti, ali nemoguće ga je ignorirati. 

Gledajući iz ove perspektive, Barbie na papiru djeluje kao zicer i to u određenoj mjeri možda i jest, ali film je daleko od igranja na sigurno i mogao je poći u bezbroj različitih smjerova, podbaciti na bezbroj različitih načina i biti još jedan bezumni isprdak holivudske mašinerije. Na svu sreću, nije i dobili smo iznenađujuće pametan, zabavan i izvrsno snimljen film s odličnom Margot Robbie i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama. 

Past Lives

A24 nastavlja s nizom kvalitetnih projekata, među kojima ćete pronaći jako malo promašaja. 

Kanadsko-južnokorejska redateljica Celine Song ove je godine snimila svoj debi i ako ga pogledate, bit će vam jasno zašto je završila na više-manje svakoj listi najboljih filmova 2023. Ova romantična drama prati dvoje prijatelja iz djetinjstva koji se nakon 24 godine razdvojenosti ponovno sreću i tu nastaje problem jer očito je da među njima nešto postoji, ali ona je u sretnom braku. Scenarij je poluautobiografski, a kritičari su pohvalili sve na potezu od glumaca, preko vizualnog stila, do scenarija i režije.

Svake godine postoji nekoliko malih filmova za koje vam svi govore da ih morate pogledati i koji vam mjesecima ili čak godinama stoje nepogledani na hardu - ovo je ovogodišnji. 

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Bila je ovo godina odličnih animiranih filmova. I zaista bismo na ovo mjesto mogli staviti simpatični Leo (koji je klasični crowdpleaser kakav već neko vrijeme nismo imali) ili Miyazakijev The Boy and The Heron (ako smo u artsy raspoloženju), ali vjerovali ili ne, Spider-Man je savršen spoj dvaju svjetova iako dolazi iz superherojskog "podžanra" koji se zadržao PUNO dulje nego što je trebao.

Ipak, ostaje nada da ovaj vrhunski animirani film označava početak ere u kojoj će filmovi o superjunacima napokon usporiti tempo i izbacivati projekte samo onda kad za to postoji razlog, a ne kad moraju ispuniti normu grozomorno bezličnim filmovima kao što su Antman ili samo grozomornim serijama kao što je She-Hulk Attorney at Law.   

Poor Things

Poor Things se čudan film. Postaje malo manje čudan kad znate da iza njega stoji Yorgos Lanthimos koji je doktorirao čudaštvo na fakultetu čudaštva i onda pronašao način da mu za njegova čudaštva netko daje velike budžete. I to je jednostavno predivno jer je novi film o mladoj ženi koju znanstvenik oživi nakon samoubojstva pa ona takva uskrsnuta kreće u avanturu s razvratnim odvjetnikom.

Da ne bi bilo zabune, ovo nije Everything Everywhere tip čudaštva za koji postoji šira publika, ovo je "samo šest milijuna zarade na kino blagajnama" tip čudaštva koji se može nadati nominaciji za Oscara kako bi mu to malo boostalo prođu. I te nominacije bi bile zaslužene.   

Anatomy of a Fall

Da sve ne ostane na američkim filmovima (iako je to neizbježno budući da 95 posto kino ponude otpada na američku kinematografiju), ponudit ćemo vam jednu francusku poslasticu koju vjerojatno nećete pogledati jer još niste pogledali ni Godzilla Minus One, Totally Killer, Leave the World Behind, John Wick 4, Dungeons & Dragon pa čak ni finski moderni klasik Sisu (inače, svi redom odlični filmovi), ali dajte im šansu. Justine Triet napisala je i režirala sudsku dramu o smrti dječaka koji je pao s tavanskog prozora.

Nećemo ulaziti u detalje, već samo reći da je film bio velik hit u Francuskoj i nominiram je u četiri kategorije na Zlatnim globusima. 

Talk To Me

Ovo mjesto na listi mogao je popuniti odlični Fallen Leaves, iznenađujuće zabavni American Fiction, prespavani How To Blow Up a Pipeline, "lovac na Oscar" Maestro, May December koji mnogi neće pogledati jer djeluje kao "ženski film s porukom" pa čak i rutinski Fincher... Zapravo ne, rutinski Fincher je dobar, ali previše je rutinski Fincher. Neka ovo posljednje mjesto pripadne You Hurt My Feelings s uvijek odličnom Julijom Louis-Dreyfus.  

No, odluka je pala na jedan horor, a riječ je o Talk To Me australskih youtubera Dannyja i Michaela Philippoua, koji je snimljen za "smiješnih" 4.5 milijuna dolara i ostvario ogroman uspjeh sa zaradom od gotovo 100 milijuna dolara i hvalospjevima kritičara. I ponovno, neki od gorenavedenih filmova možda su čak i bolji, ali treba dati priliku svježim imenima čiji prvijenac razvaljuje i obogaćuje već ionako bogat katalog A24 ekipe. 

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese s 80 godina snimio je jedan od najboljih filmova u karijeri i pritom ne mislimo "dobro za svoje godine", već film koji bez ikakvih problema možemo svrstati u njegov redateljski top pet.

Vrhunska režija, predivna fotografija i odlična glumačka postava predvođena briljantnom Lily Gladstone te Leonardom DiCaprijem i Robertom De Nirom, kojima su ovo također među boljim ulogama u karijeri. Osim toga, radi se i o istinitoj i suludoj priči o jednom od sramotnijih epizoda američke povijesti, koja svakako zaslužuje jedan od najboljih filmova jednog od najboljih.

 

Pročitajte više