"Najsiromašniji predsjednik" povukao se iz politike i oduševio potezom

Screenshot: YouTube

BIVŠI urugvajski predsjednik José Mujica, koji je zbog svog životnog stila prozvan najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, odbio je penziju na osnovu svog senatorskog staža, što je oduševilo tamošnje medije i ljubitelje skromnog političara.

Mujica je u utorak dao ostavku na senatorsku poziciju, koju je držao od 2015. godine, otkako je završio njegov petogodišnji predsjednički mandat, piše BBC.

Mujica (83), bivši gerilski vođa koji je više godina proveo u zatvoru, u oproštajnom pismu naveo je da se povlači iz osobnih razloga te objasnio da ne želi ostati u Senatu do kraja mandata 2020. godine jer je "umoran nakon dugog putovanja".

Bivši urugvajski lider također se ispričao svim kolegama "koje je mogao povrijediti u žaru debate". Još 2013. godine morao se ispričati tadašnjoj predsjednici Argentine, Cristina Fernández de Kirchner, nakon što ju je nazvao "starom vješticom". Njegovi komentari tada su snimljeni slučajno na konferenciji na kojoj nije shvatio da je uključen mikrofon. 2016. godine za predsjednika Venezuele, Nicolása Madura, rekao je da je "lud kao koza".

Svojevrsnu slavu stekao je zbog odbijanja života u predsjedničkoj palači tijekom mandata, kao i zbog činjenice da je veći dio svoje plaće redovito donirao.

Kolege u Senatu poželjele su mu sve najbolje, no neki kritičari na društvenim mrežama i dalje traže da se ispriča za svoje akcije u vrijeme dok je bio član ljevičarske pobunjeničke grupe Tupamaros, u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.