Nakon pobjede na Eurosongu: Tko je kriv za raspad grupe Riva?

Foto: Yugopapir

PRIJE 30 godina grupa Riva nastupila je na Eurosongu gdje su odnijeli pobjedu za Jugoslaviju, ali vrlo brzo nakon toga u grupi su nastali problemi i uslijedio je raspad. U suradnji s Yugopapirom donosimo vam članak koji pokušava objasniti kako je do toga došlo. 

Veljača 1991: Bivši vođa grupe Riva Dalibor Musap tužio je Emiliju Kokić i prijatelje. Smije li "Riva" nastupati pod tim imenom? Financijska odšteta 20 tisuća maraka.

Izgleda da u našem glazbenom svijetu sve češće nastaju nove afere i sudski sporovi, a rjeđe dobre i kvalitetne kompozicije. Tek što se okonča jedna estradna mućka, već je druga na pomolu. 

Tako ni pop-rock grupe ne ostaju po strani, bar kad su afere u pitanju. Nerijetko nakon uspješnog početnog prezentiranja benda i izbijanja u sam estradni vrh popularnosti dolazi do promjene članstva. Razlog - loši međuljudski odnosi, svađe i nesuglasice u sastavu.

Najnoviji primjer je zadarska grupa "Riva". 

Kada je zbog neslaganja u grupi vođa Dalibor Musap, sada bivši klavijaturist "Rive", napustio bend, prije četiri mjeseca, po njegovom mišljenju, "Riva" je trebala prestati s nastupima pod tim imenom (još u listopadu prošle godine). 

Ali nije. 

Emilija Kokić, iako je najavljivala svoju solo karijeru, i dalje surađuje i pjeva s ostalim članovima sastava.

Musap smatra da je isključivi nositelj prava na ime "Riva" on, kao osnivač i bivši vođa benda. Pokrenuo je i tužbu na sudu. Njegova prava sudski će zastupati zagrebački odvjetnik Dragomir Modrušan.

S druge strane, ostali članovi benda kao da mnogo ne pridaju važnosti Daliborovom potezu. Jer ne samo da nastavljaju u istom ritmu nego ne napuštaju ni suradnju s menadžerom Borisom Šuputom iz Zagreba koji im i dalje ugovara i nalazi gaže. Trenutno je grupa "Riva" na turneji po Sloveniji.

Kako su stvari krenule, teško je reći hoće li se ovaj spor riješiti bez suda.

"S obzirom na to da se do sada nismo uspjeli ljudski dogovoriti, sud će o svemu odlučiti", izjavljuje  Musap. "Tražim zabranu nastupanja benda pod nazivom 'Riva'. Zbog gostovanja održanih u periodu od listopada do danas, tražim financijsku odštetu u iznosu od 20 hiljada maraka, kao i novac od razglasa koji su mi ostali dužni. No u Saveznom zavodu za patente rekli su mi da ne dolazi u obzir nikakav sufiks od prvobitnog imena kao, na primjer, "Nova riva" ili tome slično.

Emilija Kokić, kao i njena tri kolege iz sastava, odlučili su sačuvati grupu onakvu kakva već je, kakvu je upoznala i šira javnost, pod imenom "Riva". Naročito su ustrajni u sudskom sporu s Daliborom Musapom.

Menadžer benda Boris Šuput o svemu ima svoje mišljenje.

"Ja sam surađivao s 'Rivom' i bio njen menadžer još dok je Dalibor bio u grupi. Naša suradnja traje već godinu dana. Istina, odsutan je bivši vođa benda. Ističem da ja obavljam samo svoj posao. Dok se sudski to ne riješi, ostajem i dalje menadžer 'Rive'. Mene zanima samo biznis. Tu sam da organiziram gostovanja i turneje sastavu. Musap je dobar glazbenik, to je moje mišljenje. Žao mi je što je otišao iz benda. Smatram da se u grupi ne radi ni o kakvom čisto financijskom problemu. Naprotiv, došlo je do neslaganja u međuljudskim odnosima. 

Tekst: E. S. (AS, 1991.)
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.