Halleyjev komet donosi nebeski spektakl koji će biti najvidljiviji noćas

Foto: 123RF/Facebook

METEORSKA kiša Orionida koju stvara najpoznatiji komet, Halleyjev komet, doživjet će svoj vrhunac večeras, najavljuje NASA.

U najavljivanje kiše meteora ovog puta uključio se i Facebook pa su mnogi od vas vjerojatno na vrhu svog NewsFeeda pronašli obavijest o njoj.

Bill Cooke, stručnjak iz svemirske agencije, istaknuo je da će se meteorska kiša najbolje vidjeti na mjestima bez javne rasvjete, a nebom će proletjeti i do 20 meteora na sat.

Kako biste vidjeli kišu meteora, ne treba vam posebna optička oprema jer će biti vidljivi i golim okom, pod uvjetom da nebo nije oblačno i da ste na mjestu bez rasvjete.

 

Ova kiša meteora sastoji se od ostataka Halleyjevog kometa koji je posljednji put prošao pored Zemlje 1986., a ponovno će se vidjeti tek 2061. godine. Kad čestice stijene otpadaju s kometa i prolaze kroz Zemljinu atmosferu, izgledaju poput zvijezda padalica. Ime Orionidi nose jer dolaze iz područja sjeverno od Betelgeusea, druge najsjajnije zvijezde zviježđa Orion.

Iako se komet vidi svakih 75 godina, njegovi ostaci svakog listopada uzrokuju impresivnu kišu meteora, koja svoj vrhunac doživljava u noći između 21. i 22. listopada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.