Neboder smrti i očaja: "Sve zlo koje možete zamisliti dogodilo se ovdje"

Screenshot: YouTube

ČAK 55 katova visoka stambena zgrada u Johannesburgu podjednako je zastrašujuća i impresivna. Sa svoja 173 metra jedna je od najviših zgrada u Africi, a godinama je već nazivaju "vertikalnim slamom".

Pravo ime joj je toranj Ponte City, a nalazi se u predgrađu Johannesburga, najvećeg grada u Južnoafričkoj Republici.

Koliko je mističan, najbolje će vam dočarati podatak da su ovdje snimani Resident Evil: The Final Chapter i District 9.

"Toranj Ponte vjerojatno je najnevjerojatniji i najzastrašujućiji primjer distopijske arhitekture koji sam ikad vidio", rekao je londonski arhitekt Dimitar Karanikolov, koji je ove godine posjetio Južnoafričku Republiku.

Izgrađen 1975., ovaj cilindrični neboder trebao je biti vrhunska lokacija u dijelu Johannesburga koji je postajao sve traženiji. No strelovit rast kriminala doveo je do toga da su zgradu zauzele bande, pretvorivši je u "vertikalni slam".

Kako je zgrada propadala, a ljudi se iseljavali iz nje, prazan prostor u njenoj sredini bio je ispunjen smećem koje je navodno dosezalo do petog kata. U jednom trenu razmatralo se da se zgradu pretvori u zatvor. 

"Sve zlo koje možete zamisli dogodilo se u Ponteu", ispričao je jedan od stanara u dokumentarcu o neboderu.

Zabilježeni su i brojni slučajevi samoubojstava pa se razmatralo da se zakucaju prozori u sredini nebodera.

Posljednjih godina je renovirana i stanovnici se polako vraćaju, no područje na kojem se nalazi i dalje je puno problema.

"Rekli su nam da nikad ne idemo sami tamo, a pogotovo ne u zgradu. Čak nas ni taksist nije htio voziti u taj dio grada", dodao je Dimitar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.