Neke studentice ne idu na predavanja kad imaju menstruaciju. Razlog je zabrinjavajući

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Libresse 

ŠTO BISTE kupili s par tisuća eura? Novo računalo, putovanje ili tečaj? Ako ste žena – higijenske uloške.

Prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazalo je da žene nailaze na mnoge prepreke kad je u pitanju higijena za vrijeme menstruacije. Provela ga je Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u jesen 2020. godine na uzorku od 6000 žena. 

Odgovori koje su dale pokazuju da im je najčešći problem cijena menstrualnih potrepština. Naime, više od trećine žena prisiljeno je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi, a dio ih zbog toga kupuje manje kvalitetne proizvode. Za svog života, na njih će potrošiti više tisuća eura. 

"Imaš li uložak?"

Više od 10 posto građanki Hrvatske uopće ne može kupiti menstrualne potrepštine, a isto toliko njih ne može si priuštiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Nešto manje od pet posto ispitanica moralo je posuditi uloške od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti.

Neke djevojke izbjegavaju odlazak na fakultet jer smatraju da im tamo nisu osigurani higijenski uvjeti u kojima bi mogle zamijeniti uloške.

Ilustracija: Shutterstock

Također, zbog bolnih grčeva ne mogu ustati iz kreveta, koncentrirati se i pratiti nastavu. Barem jedna od deset ispitanica našla se u situaciji da si nije mogla priuštiti lijekove za smanjenje bolova.

Stanje u školama i na fakultetima

Istraživanje udruge PaRiter pokazalo je da problem nadilazi pojedinačne osobe i njihovo financijsko stanje. Gotovo polovica učenica rekla je da u školi nema tople vode, dok na isti problem nailazi svaka peta studentica. Još im nedostaje sapuna, toaletnog papira i mjesta za odlaganje iskorištenih proizvoda. Neke od njih uopće nemaju dostupan toalet u kojem u privatnosti mogu zamijeniti uložak ili tampon.

Zbog svih tih razloga, ali i srama povezanog s menstruacijom, učenice i studentice ponekad preskaču nastavu, pokazalo je istraživanje. To utječe na dostupnost obrazovanja, koje bi svima trebalo biti jednako pristupačno.

Pomozi da svaka studentica dobije dovoljno higijenskih potrepština

No da bi se problem iskorijenio, potrebno je da i društvo napravi odlučne korake. Djevojčice i žene treba osnažiti i pokazati im da menstruacija nije prepreka obrazovanju ili načinu života. Kao jedan od aktivnih sudionika ovom problemu pristupio je i Libresse, poznati brand ženskih higijenskih proizvoda.

Zadnjih godina posvećen je borbi protiv menstrualnog siromaštva. Prve akcije napravili su kampanjom "V za vaginu" iz 2022., koja je mnoge osvijestila o poražavajućim podacima istraživanja udruge PaRiter. Potaknuti željom za promjenom, donirali su 150 tisuća uložaka i 250 dispenzera svim učeničkim domovima u Hrvatskoj.

Godinu nakon toga, u suradnji s Croatia Poliklinikom i Ministarstvom socijalnog rada i skrbi, Libresse je donirao preko milijun uložaka te omogućio besplatne ginekološke preglede djevojkama i ženama slabijeg socijalnog statusa.

Ilustracija: Shutterstock

Ovog proljeća proveo je kampanju "Ti pomažeš, Libresse nagrađuje", tijekom koje je od svakog prodanog proizvoda odvojio 15 centi kako bi osigurao uloške za sveučilišta diljem Hrvatske. Cilj mu je nastaviti osiguravati higijenske potrepštine većini javnih fakulteta i pomoći studenticama da neometano pohađaju predavanja.

Libresse kontinuirano radi na rješavanju problema menstrualnog siromaštva osvještavajući taj problem i pružajući konkretnu pomoć djevojkama i ženama u potrebi.

Menstrualno siromaštvo predstavlja ozbiljan problem, koji mnogim ženama i djevojčicama otežava pristup osnovnim higijenskim proizvodima i obrazovanju. Rješavanje ovog problema zahtijeva stalnu podršku i konkretne mjere kako bi higijenske potrepštine bile dostupne svim ženama bez obzira na njihov socioekonomski status.

Pozitivan pomak vidljiv je i na nacionalnoj razini. Hrvatska je 2023. odlučila djelovati pa je za učenice u školama i žene u skloništima za žrtve nasilja osigurala sredstva za besplatne higijenske uloške.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Libresse u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.