Netflix optužio autorice mjuzikla Bridgerton za kršenje copyrighta

Screenshot: YouTube

NETFLIX tuži Abigail Barlow i Emily Bear, skladateljice i pjevačice koje rade u tandemu pod imenom Barlow & Bear, zbog kršenja autorskih prava na seriju Bridgerton.

Barlow i Bear su prošle godine u seriji videosnimki objavljenih na društvenim mrežama počele nagađati kako bi serija izgledala u formi mjuzikla. Snimile su nekoliko pjesama inspirirane likovima iz serije, a naposljetku su objavile i album The Unofficial Bridgerton Musical, koji je ove godine osvojio Grammyja.

Početne reakcije iz Netflixa su bile odlične. Na društvenim su mrežama dijelili pjesme Barlow & Bear, a o dvojcu je pohvalno govorila i autorica serije knjiga Bridgerton Julia Quinn: "Znam za taj mjuzikl i mislim da je odličan. Ne mogu vjerovati da su to zapravo napravile. Ponekad nešto pjevušim dok se tuširam i onda shvatim da pjevušim jednu od pjesama iz mjuzikla Bridgerton."

"Iskorištavanje tuđeg intelektualnog vlasništva"

Međutim, prije nekoliko dana Netflix je tužio pjevačice zato što su bez dozvole koristile riječi inspirirane Bridgertonom za stjecanje profita. Ova je tužba, piše US Magazine, došla neposredno nakon koncerta koji su Barlow & Bear održale u Washingtonu, a prije rasprodanog koncerta koji će uskoro održati u Londonu.

Časopis navodi i da su iz Netflixa rekli da su spremni pregovarati, što su pjevačice navodno odbile. One do sada nisu istupile s javnim komentarom, ali je to napravila Shonda Rhimes, producentica serije: "Toliko je sreće kad vidimo da se publika zaljubi u Bridgerton i tako je lijepo gledati sve kreativne načine na koje se fanovi izražavaju. Sve je započelo kao proslava na društvenim mrežama, a pretvorilo se u iskorištavanje tuđeg intelektualnog vlasništva radi financijskog dobitka."

"Isto kao što Barlow & Bear ne bi bile sretne da netko iskoristi njihovo intelektualno vlasništvo radi zarade, Netflix njima ne može dopustiti da to naprave sa serijom Bridgerton", zaključila je.

Pročitajte više