Nevjerojatna snimka: Kit težak 25 tona spasio je od napada morskog psa

Screenshot: National Geographic

MORSKA biologinja i stručnjakinja za kitove Nan Hauser našla se u popriličnoj opasnosti tijekom ronjenja. Dok je istraživala podmorje kod plaže Muri na Cookovim Otocima, prema 69-godišnjoj znanstvenici zaplivao je morski pas tigar. "Brzo se kretao i išao je ravno na mene. Znala sam da je situacija ozbiljna i samo sam htjela izaći iz mora", prisjetila se u snimci koja je emitirana na National Geographicu u sklopu tjedna posvećenog morskim psima.

No, u blizini je bio i grbavi kit težak 25 tona kojeg je Hauser proučavala tijekom ronjenja te spasio stvar. Kit je počeo mahnito mlatarati repom kako bi, vjeruje ona, odvratio morskog psa od znanstvenice. "Kit me iznenada 'pokupio' i nastavio gurati u drugom smjeru, vrhom svoje glave. "S obzirom na vrstu posla kojim se bavim, nekako sam uvijek strepila od toga da ću stradati zbog kita. Mislila sam da je to bio taj dan", prisjetila se.

"Zaplakala sam kad sam shvatila da me štitio"

Dok ju je kit gurao prema površini, ona je uspjela alarmirati posadu na brodu da se nešto događa. Dramatični video prikazan ovog tjedna na National Geographicu prikazuje njenu borbu s kitom koji je odguruje nakon opasnog susreta s morskim psom. Pokušavala je, kaže, izbjeći potencijalno smrtonosnu situaciju u kojoj se moglo dogoditi da je kit povuče ispod sebe ili je teže ozlijedi.

No, na njeno iznenađenje, kit je preuzeo ulogu njenog "spasioca" te je svojim tijelom štitio od napada morskog psa koji je još bio u blizini. "Odjednom shvaćam da je morski pas još tu, da dolazi. Točno ispod mene. Kit me gura natrag do broda", prisjetila se Nan.

Gurkajući je glavom i udarajući po njoj prsnim perajama, nježni ju je div nekim čudom uspio prenijeti na sigurno, na površinu. Snimka dalje prikazuje Nan kako se penje na brod, dok je kit promatra s udaljenosti. "Shvatila sam da je on i dalje bio pored, štitio me. Zaplakala sam kad sam to shvatila", ispričala je.

Događaj se zbio 2017. godine, a sad je prikazan tijekom emisije Saved From a Shark.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.