Nicolas Sarkozy i Carla Bruni Dan Bastilje slavili u vrtu Elizejske palače



KAN KANOM na Manhattanu i sveopćim neredima u glavnom francuskom gradu obilježeno je francusko-američko prijateljstvo, odnosno proslavljen je Dan pada Bastilje koji se dogodio 1789. godine čime je započela Francuska revolucija i početak sloboda te jednakosti. Taj je dan proglašen najvećim nacionalnim danom Francuske.

Stražnji vrt Elizejske palače bio je tradicionalno uređen za luksuznu proslavu na kojoj su prisustvovali samo visoki dužnosnici među kojima je bio i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy te njegova uvijek zanimljiva supruga Carla Bruni.

Dok neki piju šampanjac, neki se kolju

Dok su u društvu, primjerice, indijskog premijera Manmohana Singha ispijali šampanjac i slavili nove slobode koje je im je omogućila revolucija, na ulicama Pariza policija je zbog nereda uhitila ukupno 240 ljudi, što je dvostruko više nego prošle godine na isti dan.

Dok je Nicolas ponosno stiskao ruke visokopozicioniranim kolegama palio se 317. automobil i eksplozivima kućne izrade ranio 13. policajac.

Dan Bastilje Francuzi nazivaju Fête Nationale, odnosno "nacionalna proslava". Pad tvrđave koji je označio slobodu narodu danas je simbol sreće francuskog naroda, mada se to kosi s već tradicionalnim izazivanjem nereda.

Proslava uvijek započinje marširanjem po aveniji Champs-Élysées, a cijelu paradu promatra predsjednik koji kasnije za francuske medije daje izjave vezane za stanje u zemlji, nove projekte i događaje koje planira ostvariti u budućnosti.

Međutim, Nicolas Sarkozy, predsjednik koji je na toj dužnosti od 2007. godine, odlučio je kako se neće obratiti predstavnicima medija, pa tako niti svojem narodu. Zato se fotoaparatima i kamerama smješkao iz vrta palače u kojoj živi tijekom predsjedničkog mandata, a čije ga visoke zidine štite od krvavih nereda koji se događaju na pragu njegove vlastite kuće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.