Nije Rajko Dujmić: Znate li tko je smislio ime Novim Fosilima?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PROŠLE su dvije godine otkako je preminuo Rajko Dujmić, glazbenik koji je od Novih Fosila stvorio senzaciju. Hitovi poput Da te ne volim, Reci mi tiho, tiho, Saša, Šuti moj dječače plavi, Sanja, Plava košulja, samo su neki od velikih hitova koji su Nove Fosile proslavili diljem cijele bivše države. No znate li kako je ovaj sastav zapravo dobio ime?

"To je jedna šašava kombinacija. Svi članovi su se zezali da su već stari momci, fosili, i onda im je Dedić rekao: 'Sad, kad ste već fosili, onda budite novi fosili, tako da bude totalno otkačeno'", objašnjavao je svojedobno Rajko u intervjuima.

Ime nastalo u slastičarnici

Ime je zapravo nastalo u zagrebačkoj Teslinoj ulici, u slastičarnici gdje su se okupljali mnogi glazbenici.

"Nama dvojici je bilo 27, 28 godina, našem saksofonistu 38, i zafrkavali smo se da smo za osnivanje benda stari kao fosili. S druge strane šanka nas je prisluškivao Arsen Dedić, koji nam je dobacio: 'Pa nazovite se onda Novi Fosili.' Tako da nam je ime, zapravo, dao Arsen", govorio je za medije Marinko Colnago, koji je Nove Fosile osnovao 1969. s pokojnim bubnjarom Slobodanom Momčilovićem Mokom. 

Tada je u prvoj postavi bilo šest muških članova, a onda je 1976. u njihove redove stigla prva žena. Bubnjar Moka je kao pjevačicu angažirao Splićanku Đurđicu Miličević, poslije Barlović. Ona je 1983. napustila bend, a zamijenila ju je Sanja Doležal.

Rajko Dujmić preminuo prije dvije godine

Podsjećamo, prije točno dvije godine, 4. kolovoza 2020., preminuo je veliki hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa Novih Fosila Rajko Dujmić.

29. srpnja te godine doživio je tešku prometnu nesreću u Starom Lazu, pokraj Ravne Gore, gdje je imao vikendicu. Nažalost, šest dana kasnije, u riječkoj bolnici, podlegao je zadobivenim ozljedama.

Dujmić je bio plodan autor i izvan Fosila pa je sa Zrinkom Tutićem napisao nezaboravan hit Moja domovina, brojne najavne špice domaćih emisija, skladao je za kazalište i film, a njegove su pjesme poslužile i kao inspiracija za mjuzikl Za dobra stara vremena. Prije Fosila svirao je u Grupi Marina Škrgatića, Crno-bijelima, Klanu, bendu s kojim je pratio Josipu Lisac i Zlatnim akordima.

Pročitajte više