Nijemci puni hvale za hrvatski električni automobil

NJEMAČKI automagazin AutoBild u svom novom broju donosi vijest o prvom hrvatskom automobilu na električni pogon, vrlo konkurentnih karakteristika i dopadljivog dizajna.

Najavljen kao "pametna ideja iz Hrvatske" (Smarte Idee aus Kroatien) i "gradska buba" (Stadtfloh), prototip minijaturnog gradskog prometala s potpuno električnim pogonom privukao je pažnju prije svega svojim jedinstvenim dizajnom iza kojeg stoji 40-godišnji dizajner iz Siska Igor Jurić, a koji je već radio na dizajnu njemačkih klasika, od Porschea Cayennea i Mercedosve ML klase, pa sve do Opelovih volume makera, Corse i Zafire.

Međutim, tu hrvatska pamet ne staje. Iza cijelog projekta stoji zagrebačka tvrtka Dok-ing, koja je u svijetu poznata po strojevima za razminiravanje (serija MV-), robotiziranim vozilima za gašenje požara (serija Jelka-) kao i dozerima za rudnike. Dovoljno je reći kako uspješno surađuju s američkom vojskom, ali i Rusima.

Kad je pak u pitanju razvoj ekološki prihvatljivog gradskog automobila, to je u neku ruku usputni projekt iz kojeg bi se mogao izroditi prepoznatljivi proizvod tvrtke Dok-ing, ali i cijele Hrvatske.

Naime, cilj je maksimalno iskoristiti hrvatske resurse i stvoriti što je moguće više hrvatski proizvod. Dosada je u projekt automobila uloženo oko četvrt milijuna eura, a prototip bi trebao skoro biti dovršen. Serijsku proizvodnju će najvjerojatnije trebati pričekati dok se projektu ne pridruže veći financijski partneri, banke, sama država ili neki vanjski partner, ali i dok moguća konkurentnost proizvoda ne dobi potvrdu u praktičnim testiranjima.

Ukoliko doista doživi serijsku proizvodnju, svjetsko tržište automobila postat će bogatije za gradski dvosjed originalnog dizajna, zamjetne praktičnosti i nadasve konkurentnog pogona. Pulska tvrtka Tema trebala bi svojim tehnološkim rješenjima potpomoći električni pogon, koji bi s jednim punjenjem baterija trebao osiguravati automobilčiću do 250 km autonomije i maksimalnu brzinu od oko 120 km/h.

Iz tvrtke Dok-ing zasada ne žele izlaziti u javnost s bilo kakvim tehničkim informacijama. No kako neslužbeno doznajemo, na ovom projektu ima opravdanih razloga za optimizam.

M.N.
Ilustracija: Dok-ing/AutoIndex

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.