Novi iPhone će koštati više od 10.000 kuna. Evo što je pametnije kupiti

Foto: Press

APPLE je izbacio čak tri nova uređaja, a kao što ste vjerojatno imali prilike pročitati, dva od tri pametna telefona perverzno su skupa (treći je samo skup). Naime, iPhone XS i iPhone XS Max, tek su neznatno bolji od prošlogodišnje desetke, ali Apple je učinio ogroman pomak u smislu cijene koja je u slučaju XS Maxa porasla za 100 dolara i to za najjeftiniju verziju. 

Naravno, radi se o premium uređaju koji će kupovati samo oni dubokog džepa, ali uzmemo li u obzir sve ono što se događa na tržištu pametnih telefona, činjenica je da Apple više nije u stanju visoku cijenu opravdati nedostižno visokom kvalitetom. Najjednostavnije rečeno, novi iPhone nije puno bolji od daleko jeftinijih alternativa. 

Odlučili smo, stoga, provjeriti što se sve može kupiti za cijenu 1000 dolara vrijednog iPhonea XS i 1100 dolara skupog XS Maxa. Za početak je vrlo bitno naglasiti da se cijene koje je Apple objavio odnose na SAD, dok je u Hrvatskoj cijena osjetno viša. Primjerice, prošlogodišnji iPhone X koštao je gotovo 1500 dolara u Hrvatskoj, a to je nešto što ćete definitivno osjetiti na svom džepu jer će vas XS koštati nešto više od 9500 kuna, a novi XS Max oko 10500 kuna. 

1. Primjerice, ako ne kupite iPhone XS Max, možete platiti sljedeća putovanja:

Otići tri dana u Cinque Terre, provesti šest dana u Barceloni, tri dana u Toskani, vidjeti Salzburg, Munchen i dvorce Bavarske, posjetiti Beč, Prag i Švicarsku, biti šest dana u Amsterdamu, još šest dana u Parizu, pet dana u Provansi i četiri dana u Rimu. Naravno, u cijenu nisu uključeni osobni troškovi, ulaznice, doplate, putno osiguranje i radi se o putovanju autobusom. 

A ako vam ovo nije pretjerano napeto, možete se na šest dana uputiti za Dubai i ugurati još četiri dana u Londonu ili pak platiti šestodnevni izlet u New York.  

2. Umjesto da buljite u mali ekran, možete kupiti 4K televizor SONY KD-65XE8577 s dijagonalom od 164 cm. 

3. Jedna od opcija je i ovaj gamerski laptop. Dell G3 15 3579 definitivno nije u rangu onoga što nudi Alienware, ali budite sigurni da se nećete osjećati zakinuto. 

4. I dok će novi iPhone već iduće godine biti stara vijest, Bianchi Intrepida Tiagra je bicikl koji ćete, brinete li o njemu, imati dugi niz godina. 

5. Ako u obzir uzmemo da je mjesečna pretplata na neograničeno korištenje teretane oko 300 kuna (iako je u mnogim slučajevima manja), jedan iPhone XS Max košta vas kao tri godine treninga.

6. Možete imati ovu Toyotu Avensis iz 2001. koja je kao nova (tvrde u oglasu), ima svu opremu, a i "vlečnu kljuku".

7. Možete 20 puta natankati auto.

8. Čak i ako odlučite ostati vjerni Appleu, ovo je cijena za koju možete uzeti iMac s 21,5 inčnim monitorom, 3.0 Ghz i5, 8 giga AMA-a i 1 TB hard diskom. 

Ili možda čak i 13-inčni MacBook Air, a s njim i iPad šeste generacije s 32 GB memorije. 

9. Novi iPhone XS = pet mjeseci stanarine (prosječne). 

10. Pocophone F1 košta samo 3000 kuna (bez ugovorne obveze) i jedan je od najzanimljivijih ovogodišnjih pametnih telefona.

Istina, nije dobar kao iPhone, ali nije ni 8000 kuna lošiji i vjerujte da prosječni korisnik to vrlo vjerojatno neće ni primijetiti jer ima više-manje sve što i novi iPhone XS. Uglavnom, možete kupiti tri Pocophonea za sebe i ukućane, niste vezani ugovorom koji će vam 24 ili 36 mjeseci iz džepa izvlačiti ionako previsoku pretplatu i, na sve to, ostane vam i 1500 kuna viška koje možete potrošiti na Advent u Beču. 

11. Možete 150 mjeseci pomagati nezbrinutim životinjama u skloništima

12. Gamerima bi moglo biti zanimljivo da za cijenu jednog iPhonea mogu kupiti sve tri trenutno najpopularnije konzole: Playstation 4 Pro, Xbox One X i Nintendo Switch. Igre na iPhoneu mogu biti odlične, ali ne mogu se mjeriti ni s jednom od ove tri konzole.  

13. Kućna teretana. Da, za cijenu jednog iPhonea moguće je opremiti vlastitu teretanu sa sobnim biciklom, fitness stanicom, trakom za trčanje, klupom za trbušnjake, klupom za vježbanje i spravom za veslanje. 

14. Možete baciti novac u vjetar i gledati kako u manje od godinu dana vaša "investicija" postaje prošlogodišnja krama ILI... Možete razmišljati o tome da novac zaista investirate ili pokrenete vlastiti biznis

15. A ako vam ništa od ovog nije promijenilo mišljenje, uvijek se zamislite nad činjenicom da za jedan iPhone XS Max možete kupiti 1312 bureka. Razmislite o tome. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.