Nudi li vama Facebook ovakva smeća?

Screenshot: Facebook

U samo 20-ak minuta, u četvrtak između 19:25 i 19:45 sati, na newsfeedu jednog sasvim prosječnog i ničim zanimljivog korisnika skrinšotali smo desetak različitih stranica koje mu je Facebook ponudio. 

Facebook oduvijek pokušava pogoditi što korisnike zanima. No dojam je da u posljednje vrijeme to radi bez prestanka  i - što je najvažnije - potpuno griješi. 

U zadnje vrijeme često se može pročitati da se brojni korisnici žale na besmislene i random sugestije koje im se pojavljuju od Facebooka. Nije riječ o sponzoriranim objavama - što je razumljivo da se pojavljuje makar je i iritantno. Ne, ovdje je riječ naprosto o sugestijama odnosno procjenama Facebooka da bi ta i ta stranica mogla zanimati tog i tog korisnika. Mahom su te procjene potpuno pogrešne. 

Hrpa smeća u 20 minuta

U našem malenom eksperimentu, koji nam istinabog nije uzeo puno ni vremena ni truda jer Facebook non-stop štrapa budalaštinama, u samo 20-ak minuta predloženo nam je na desetke stranica potpuno različitog sadržaja. 

Tako smo ovdje dobili sugestije koje možete vidjeti u nastavku. Valja napomenuti da to ni blizu nisu sve sugestije koje smo dobili u nepunih 15-ak minuta. Bilo je tu sigurno još desetak raznoraznih stranica o koječemu, mahom o poznatim i manje poznatim glumicama, no radilo se o agencijskim slikama. Nismo ih skrinšotali jer je ionako dovoljno drugih budalaština koje Facebook nudi. 

Glumci A, B i C kategorije, popularne i manje popularne serije, stotine stranica o Harryju Potteru, Gospodaru prstenova, Sopranosima, Jessici Albi, Scarlet Johanson, Branku Cikatiću... Memovi iz Dugog Sela, ljepote Amsterdama, Istanbula ili Tajlanda, ljubitelji motora, automobila ili BiH kamiondžija, patetične balkanske stranice boomerskog humora... Nema toga što Facebook neće servirati. 

I to sve u 15 minuta. I tako stalno. Iritantno.

Biste li ikad išta od ovog dolje lajkali? Ni mi.

1. Netko tko stoji iza stranice Love dogs Cats Hub laže da je napravio, što točno? Kip Isusa? Jasno, ovo je očiti AI i čudni putevi Facebookovih algoritama

2. Brooklyn Nine-Nine je dobra serija. Ne toliko dobra da bismo pratili memove o njoj

3. Nekakav bezvezni fake news

4. Ok, ovo ćemo lajkati :D Not

5. Okej, tko si ti, boomeru?

5. Fanovi Jackie Chana lijepe bezvezne memove o tati i sinu Smith, a Facebook nam to servira kao pljusku. Ovo je bilo neduhovito

6. Neka navodna kuća negdje u Nizozemskoj. Koga boli k?

7. Da su nam sugerirali stranicu o Golfu dvojci, još bismo i razumjeli

8. Ako ste stariji od Biblije, Facebook će vas podsjetiti na igre vaše mladosti

9. Ni otprilike ne znamo što je ovo, a ne da nam se čitati

10. Ako vas zanimaju problemi BiH kamiondžija u Njemačkoj, onda je Facebook pogodio

11. Kraj ovog članka nikomu neće teško sjesti

Bonus prijedlog: Izvanzemaljac koji maše iz auta

Pročitajte više