Nutricionistica objasnila zašto ne smijemo piti kavu na prazan želudac

Screenshot: TikTok

STRUČNJAKINJA za zdravlje crijeva u viralnom je videu otkrila kako ispijanje kave rano ujutro na prazan želudac može biti vrlo štetno za vaše zdravlje.

Olivia Hedlund nutricionistička je terapeutkinja koja tvrdi kako kofein može izazvati velike probleme u vašim crijevima, ali i hormonima. 

@liv.ingwell We love a good coffee but not on an empty tummy ☕️ #coffeetiktok #coffeetok #hormonalimbalance #guthealthtips ♬ original sound - Olivia Hedlund

Nutricionistica kaže kako kava zbog svoje kiselosti može izazvati osjećaj težine na želucu te kako tijelo izlaže stanju visokog stresa i remeti hormone.

Loša navika

"Ako prvo popijete kavu na prazan želudac, prestanite s tim što radite i slušajte. Petljate sa svojim hormonima", počela je objašnjavati.

"Kava ne samo da je kisela pa je ujutro teška za naš želudac, nego doslovno uzrokuje da je naše tijelo u stanje reakcije na stres kako bi izbacilo kortizol, što nas dovede u neku vrstu borbe ili bijega", otkrila je objasnivši da ta reakcija uzrokuje uznemirenost i drhtanje nakon kave.

No, kava također uzrokuje onaj "stvarno dobar osjećaj kada se osjećamo kao da možemo osvojiti svijet", dodala je.

Međutim, taj dobar osjećaj može negativno utjecati na vaše tijelo, posebno kod žena i onih s problemima s crijevima ili hormonskom neravnotežom, a ova loša navika također može uzrokovati hormonalne probleme kao što su akne.

Postoji rješenje

"Pila sam više šalica kave na prazan želudac, osjećala sam se kao da sam na vrhu svijeta, a onda bih imala hrpu hormonalnih akni i pitala se zašto. To je zato što je vaše tijelo pod stresom", otkrila je Hedlund.

Ako se nikako ne možete odreći jutarnje kave, nutricionistica preporučuje da pojedete nešto prije toga, poput sirovih mliječnih proizvoda, jaja, bobičastog voća, jabuke ili kruške.

"Obećavam da ćete primijetiti razliku", dodala je u svom videu koji ima 582 tisuće pregleda i više od 20 tisuća lajkova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.