Odlazak legende: Cesaria Evora preminula u dobi od 70 godina

CESARIA EVORA je preminula. Glazbena diva umrla je danas u dobi od 70 godina u bolnici na svom rodnom Cape Verdeu, kako je javio tamošnji ministar kulture. Svjetska glazbena legenda poznata pod nadimkom Bosonoga diva prije tri mjeseca je najavila umirovljene zbog zdravstvenih razloga.

Cesaria je odluku o umirovljenju donijela naglo jer joj se zdravstveno stanje pogoršalo te je morala otkazati većinu svoje turneje. Novi problemi sa zdravljem uhvatili su je nakon nekoliko operacija na kojima je bila tijekom proteklih godina, među kojima je i operacija srca lani nakon što je preživjela infarkt. Godinu ranije nastupila je i u Zagrebu po četvrti put, a u Hrvatskoj je bila šest puta.

"2004. godine dobila Grammyja za najbolji album svjetske glazbe za `Voz d'Amor`"

Evora je unatoč ogromnom talentu postala popularna tek u srednjim godinama, nakon 1992., a do sada je izdala 11 studijskih albuma te je 2004. godine dobila Grammyja za najbolji album svjetske glazbe za "Voz d'Amor". Nagrađivana je i cijelim nizom ostalih nagrada te je održavala koncerte na turnejama po cijelom svijetu. Nadimak "Bosonoga diva" dobila je zbog nastupanja bez cipela, čime se željela poistovjetiti i još više povezati s obespravljenim ženama u Africi. Poznata je i po humanitarnom radu, a osobito je skrbila o djeci.

Glazbeni stil po kojem je najpoznatija, mornu, počela je pjevati sa 16 godina, nakon što se zaljubila u svog gitarista

Legendarna pjevačica s prekrasnim glasom pjevala je od malih nogu. "Počela sam pjevati u susjedstvu, s prijateljima, samo nama za zabavu. Nastupala je po barovima u Mindellu, a glazbeni stil po kojem je najpoznatija, mornu, počela je pjevati sa 16 godina, nakon što se zaljubila u svog gitarista. Nakon što su njezinu snimku počele vrtjeti radio postaje u okolici, Evoru su zvali da nastupa po barovima na nizu otočića koji čine Cape Verde te je postala popularna u tom okruženju. Neke njezine snimke su dospjele u Nizozemsku i Portugal tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća te je od toga snimljen album, ali Cesaria godinama nije napuštala svoj otok, iako je i sama govorila kako život u otočkoj izolaciji nije nimalo lak. Tijekom 70-ih godina, glazbena legenda potpuno je prestala pjevati: "Nisam ništa zarađivala, pa sam jednostavno prestala".

Kada je 1995. godine krenula na turneju po SAD-u, znala je da je postigla uspjeh o kakvom je sanjala

1985. godine otišla je u Portugal i snimila dvije pjesme na zamolbu ženske organizacije sa svoj otočja. Svoju veliku priliku dobila je 1980. godine kad je upoznala Josea da Silvu, Francuza porijeklom s njenog otočja, koji ju je pozvao u Pariz da snimi album. "Na Cape Verdeu nisam mogla pronaći nikoga tko bi mi pomogao, pa sam počela snimati u Francuskoj", rekla je diva. Snimila je nekoliko albuma, a s onim iz 1992. godine, "Miss Perfumado", postala je velika zvijezda u Francuskoj i Portugalu. Nakon toga, njezina se slava širi svijetom, a kada je 1995. godine krenula na turneju po SAD-u, znala je da je postigla uspjeh o kakvom je sanjala. "Posjetila sam puno zemalja i način na koji ljudi reagiraju na moje pjesme, iako ne razumiju jezik, mi govori da im se moja glazba zaista sviđa", govorila je kasnije.

Uvijek je ostala jednostavna: Nije me zapanjila Europa, a nisam se impresionirala ni grandioznošću moderne Amerike

Evorine pjesme ispunjene su tugom, ali i snagom, a u njima ima puno njezinih autobiografskih momenata. Pjevačica nije imala lak život, s majkom koja je bila slijepa i ocem koji je prerano umro. Tri puta se udavala i rastajala, a nakon posljednjeg supruga se zaklela da više nikada neće imati muškarca. Iz brakova ima sina i kćer. Bila je poznata po uživanju u alkoholu kao strastvena pušačica, ali i po tome da je uvijek ostala čvrsto stajati na zemlji te je nisu zaludili vlastita slava i uspjeh. Nije ju bilo lako fascinirati: "Nije me zapanjila Europa, a nisam se impresionirala ni grandioznošću moderne Amerike. Jedino mi je žao što mi je toliko dugo trebalo da uspijem", izjavila je jednom prilikom diva koja je glazbenu povijest učinila puno bogatijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.