On je proglašen ikonom 20. stoljeća, ljudi oduševljeni: "Nepravda ispravljena"

Foto: Wikipedia

OSAM tjedana trajala je BBC-jeva anketa o tome tko je najveća ikona 20. stoljeća. Najprije su se birali najveći u sedam kategorija - Znanstvenici, Istraživači, Vođe, Aktivisti, Zabavljači Sport te Umjetnici i pisci, a zatim je među njima odabran najveći velikan prošlog stoljeća.

Titulu je odnio Alan Turing, pobjednik kategorije Znanstvenici. Turing je tako pobijedio Muhammada Alija, Martina Luthera Kinga Jr, Nelsona Mandelu, Davida Bowieja, Ernesta Shackletona i Pabla Picassa.

Anketa je provedena u sklopu BBC-jeve emisije "Icons", a jedan od prezentera, Chris Packham, veoma je jednostavno objasnio zašto je Turing ikona 20. stoljeća.

"On je bio otac računala, ratni heroj i genijalac", rekao je Packahm u sklopu svog govora o Turingu.

Alan Turing je postavio temelje modernog računarstva i odredio mjerila umjetne inteligencije. Osmislivši "Turingov stroj" kojim je po prvi puta ponudio formalnu definiciju algoritma ili "mehaničkog postupka", odigrao je ključnu ulogu u razvoju računalne znanosti i modernog kompjutora te ga se općenito smatra ocem računarstva i umjetne inteligencije.

Godine 1952. bio je osuđen zbog toga što je bio homoseksualac te je podvrgnut kemijskoj kastraciji, a dvije godine nakon toga umro je od trovanja cijanidom. Nagađa se da je bila riječ o samoubojstvu, no to nikad nije službeno potvrđeno. 

Više od šest desetljeća nakon što je osuđen, britanska kraljica Elizabeta II. ga je amnestirala, no mnogi do danas smatraju da je Turingu nanesena nepravda koja nikada neće moći biti ispravljena.

"Glasala sam za Turinga i sad sam u suzama jer je zaista osvojio. Pomalo kasno, ali nepravda je donekle ispravljena", "Jako sam zadovoljan pobjednikom", komentirali su tviteraši, zadovoljni pobjednikom.

No, bilo je i onih koji su prigovorili što u završnici izbora nije bilo nijedne žene. "Možemo to nazvati izborom za najboljeg muškarca 20. stoljeća", prigovarali su.

Inače, anketa je u javnosti izazvala i negodovanja jer su neki smatrali da je izbor previše sužen i da u obzir nisu uzeti mnogi drugi svjetski velikani. Najviše je bure podigla kategorija Zabavljači jer su mnogi zaključili da nije u redu što se u izboru nisu našli Beatlesi ili Elvis Presley.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.