Opet ih je razbjesnio: "Novi Borat potiče nasilje"

Foto: Press

BORAT ili, točnije, komičar i glumac Sacha Baron Cohen ponovno je uspio razljutiti Kazahstance.

Naime, skupina kazak-Amerikanaca od Amazona je zatražila da povuče novi nastavak satiričnog filma u kojem komičar glumi izmišljenog kazahstanskog novinara Borata Sagdijeva.

U pismu koje su objavili na društvenim mrežama nedugo nakon što se film pojavio, pripadnici KAK-a (Kazakh American Association) tvrde da film "može izazvati nepopravljivu štetu imidžu Kazahstana i ljudima jer ovaj tip komedije mogao bi se koristiti kao opravdanje za zlostavljanje na etničkoj razini". Dodaju i da film "potiče nasilje protiv izuzetno ranjive i nedovoljno zastupljene manjinske etničke skupine".

Peticija na Avaazu, pokrenuta početkom listopada, traži zabranu prikazivanja i trenutno ima preko 110 tisuća potpisa.

Podsjećamo, slične reakcije pojavile su se i 2006. nakon čega je Cohen bio prisiljen opravdati zašto je kao metu ismijavanja izabrao upravo Kazahstan.

No, za razliku od uvrijeđenih, kazahstanska turistička zajednica prihvatila je Boratovu poštapalicu "Very nice!" za kampanju u sklopu koje su ohrabrivali turiste da posjete Kazahstan, a 2012. ministar stranih poslova Erzhan Kazykhanov zahvalio je komičaru na promociji i dodao da je broj prijava za vizu porastao deset puta zahvaljujući filmu.

Još jedan problem s novim filmom je i tužba Judith Dim Evans koja je preživjela Holokaust, a pojavila se u filmu ne znajući da je namjera "ismijavati Holokaust i židovsku kulturu".

Evans je preminula prije nego što je film izašao, a pojavljuje se u sceni snimljenoj u sinagogi i uključuje Borata koji govori da je na Facebooku pročitao da se Holokaust nikada nije dogodio. Inače, Cohen je često progovarao protiv poricanja Holokausta i širenja dezinformacija na Facebooku, a u svoju obranu rekao je da je snimateljska ekipa gospođi objasnila da je film satiričan.

Jedna od sudionica filma, 62-godišnja Jeanise Jones, također je rekla da se osjećala prevarenom nakon što je doznala da nije sudjelovala u dokumentarcu o prisilnom braku, već satiričnom filmu. Ipak, rekla je da je za svoj angažman uredno plaćena 3400 dolara.

Baron Cohen imao je problema i Trumpovim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem koji se pojavio u kompromitirajućoj sceni u kojoj ispada da želi spavati s Boratovom 15-godišnjom kćeri.

>>Tko je "15-godišnja reporterka" zbog koje je političar snimljen s rukom u hlačama?

Trump je pak za Cohena izjavio. "Nije mi smiješan. Za mene je on ljigavac."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.