Oscar pred vratima: Tko će trijumfirati na 81. dodjeli filmskih nagrada?

OVE SE, baš kao i svake druge godine, mnogo riječi troši na vjerojatno najveću i najrelevantniju dodjelu filmskih nagrada, a posebice na kalkuliranje oko potencijalnih pobjednika i onih koji tu nagradu zaslužuju, a nisu ni nominirani.
 
Odmah na početku vrijedi spomenuti i film oko čijeg se izostanka nominacija podiglo najviše prašine. Naravno, riječ je o novom Batmanu koji je izostao iz apsolutno svih važnijih kategorija izuzmemo li onu za najboljeg sporednog glumca (iako se pokojni Ledger ovdje nosi s veličinom kao što je Phillip Seymour Hoffman i Michaelom Shannonom koji je ostvario odličnu ulogu u Mendesovom "Revolutionary roadu").

Ali bilo je gotovo nevjerojatno očekivati da će filmu o super heroju uspjeti "ušuljati" se ispod radara Akademije, čiji ste ukus mogli predvidjeti istog trenutka kada ste određeni film pogledali. No osam nominacija za blockbuster je i više od očekivanog pa čak i ako najveći dio nominacija spada u kategorije čija se dodjela neće ni emitirati u izravnom prijenosu.
Pogledamo li nominiranu ekipu u onim važnijim kategorijama kao što su nominacije za najbolji film i najboljeg redatelja, nema većih iznenađenja.

"Slumdog millionairea" bilo je gotovo nemoguće zanemariti i mišljenje je gotovo nepodijeljeno oko neupitne kvalitete posljednjeg uratka Dannyja Boylea, a što se očekivanja stranih i domaćih medija tiče i ona su poprilično jasna jer malo će se tko osjećati "izigrano" ako drama o indijskom milijunašu pokupi nagrade za najbolji film i režiju.

Slična je situacija i s odličnim "Frost/Nixonom" koji je, doduše, pokupio duplo manje nominacija od "Slumdog millionairea", ali isto tako spada u rang filmova čiju će moguću pobjedu malo tko popratiti s bilo čime osim apsolutnim odobravanjem kako zbog izvanrednih uloga tako i zbog "staroškolske" režije Rona Howarda. Njegovu je kvalitetu teško previdjeti posebice kada u obzir uzmemo činjenicu da je ovdje riječ o filmu koji se vrti oko razgovora dvaju likova.

Jedan od najrazvikanijih, ali ujedno i najlošijih filmova među nominiranima svakako je "The curious case of Benjamin Button" koji je pokupio i najviše nominacija, ukupno 13. Samo površnim pregledom nominacija bilo je jasno da će, barem sat i pol preduga drama o čovjeku koji se rađa kao starac, a umire kao beba, steći simpatije Akademije koja kao da se trudi naglasiti vlastitu predvidivost ovakvim izborom. Iako je riječ o filmu koji bez sumnje posjeduje određenu kvalitetu koju je nemoguće zanemariti, gotovo pretenciozno predug film prepun je praznog hoda i gledateljeve želje da na mahove neizdrživo patetična agonija što prije završi.
 
A kad smo već kod predvidljivih nominacija, nemoguće je zanemariti "The reader" koji ponovno "jaše" već toliko puta prežvakane motive da se na momente stvara osjećaj kao da bi Akademija izigrala svoja uvjerenja kada se film kojim slučajem ne bi našao među nominiranima. Ipak, teško je osporiti odličnu ulogu Kate Winslet koja je i nominirana u kategoriji najbolje glumice. "Milk" dijeli istu sudbinu jer riječ je o drami čija politička korektnost, izvedba Sean Penna s predimenzioniranim pričama o žvaljakanju muškarca u kombinaciji s gorućim pitanjem prava homoseksualaca, teško da bi mogla promaći pažljivom oku poslovično korektne ekipe koja ponekad korektnost stavlja ispred zdravog razuma.

Sve u svemu, većih iznenađenja nema, a vjerojatno ih neće biti ni kod same dodjele. Mnogi kritičari opravdano su nezadovoljni ignoriranjem odličnog "The Wrestlera" Darrena Aronofskog i pjesme Brucea Springsteena iz istog filma, no to je na neki način i očekivano jer dodjela je Oscara već neko vrijeme na "silaznoj putanji", a ove se godine strahuje i od katastrofalne gledanosti što vjerojatno ne govori apsolutno ništa o samoj relevantnosti dodjele, ali mnogi će tvrditi da je tako. Ako ništa drugo, kladit ćemo se i možda "ubosti" neki novac.

Foto: JLP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.