Ovaj automobil prodan je za 22,7 milijuna kuna, evo po čemu je poseban

Screenshot: YouTube

FORD MUSTANG GT iz 1968. godine, koji je slavni Steve McQueen vozio u klasičnoj automobilskoj jurnjavi u filmu Bullitt i jedan od najpoznatijih automobila u povijesti američkog filma, prodan je u petak na aukciji za 3,4 milijuna dolara, objavila je aukcijska kuća Mecum Auctions.

Riječ je o najvišoj cijeni koju je Ford Mustang ikad postigao na nekoj aukciji, kazao je menadžer aukcijske kuće David Morton. Ime kupca nije javno obznanjeno.

Robusni automobil, koji u međuvremenu nije obnavljan, zelene boje (Highland Green) koja je zahrđala i crnih presvlaka koje su se počele raspadati, pojavljuje se u 10-minutnoj sekvenci filma leteći nekoliko puta zrakom dok juri brežuljkastim ulicama San Francisca. 

McQueen je jurnjavu automobilom snimio s otvorenim prozorom kako bi se vidjelo da je osobno za volanom. U filmu je igrao beskompromisnog policajca Franka Bullitta, koji juri zločince koji su vozili crni Dodge Charger iz 1968. Ipak, volan je dijelio s vozačem kaskaderom Budom Ekinsom, pokazuju podaci o filmu.

Nakon filma Mustang je prodan zaposleniku Warner Brothersa, a onda policijskom detektivu u New Jerseyju. Potom je 1974. prodan Robertu Kiernanu iz Madisona u New Jerseyju, kod kojega je automobil bio do njegove smrti 2014. Kiernan je više puta odbio prodati automobil, uključujući i ponudu samog Stevea McQueena, prenio je The New York Times. Ostavio ga je sinu Seanu.

"Htio bih vas pozvati da mi vratite moj '68 Mustang", pisao je McQueen Kiernanu 1977., navodi Times. "Jako bih želio da auto ostane u obitelji, u originalnom stanju u kakvom je korišten u filmu, radije nego da bude obnovljen. To je za mene vrlo osobno", pisao je glumac, no želja mu je ostala neuslišena. McQueen je umro 1980., od raka pluća u dobi od 51. godine, a Robert Kiernan nikada nije odgovorio na njegovo pismo.     

Steve McQueen, jedan od najpopularnijih glumaca šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, poznat je po interpretaciji likova romantičnih avanturista, osoba sklonim opasnostima i lutalica. Zapažene uloge odigrao je u filmovima Sedmorica veličanstvenih, Nevada Smith, Tom Horn, Bullitt i Veliki bijeg, a najzapaženiju u filmu Leptir iz 1973., glumeći s Dustinom Hoffmanom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.