Ovaj film je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu

Foto: Press

Na 76. filmskom festivalu u Cannesu najprestižniju nagradu, Zlatnu palmu, osvojio je u subotu film Anatomija pada, sudska drama u režiji francuske redateljice Justine Triet.

Triet je time postala treća redateljica koja je osvojila prestižnu nagradu festivala u Cannesu. Psihotriler Anatomija pada govori o uspješnoj i modernoj autorici koja je optužena za ubojstvo svog muža. Grand prix je dobio film Zona interesa u režiji britanskog redatelja Jonathana Glazera.

Film rekonstruira obiteljski život zapovjednika koncentracijskog logora Auschwitza kako bi podsjetio na tezu o "banalnosti zla". Zastrašujuć pogled na idilični obiteljski život njemačkog časnika stacioniranog u nacističkom logoru smrti temelji se na istoimenom romanu Martina Amisa, koji je umro za trajanja festivala.

Počasnu palmu dobili i Douglas i Ford

Aki Kaurismaki dobio je nagradu žirija za Palo lišće.

Francuski redatelj Tran Anh Hung osvojio je nagradu za najbolju režiju za The Pot-au-Feu, priču o sredovječnoj ljubavi i kulinarskom užitku koja se odvija u Francuskoj, ponovno okupivši bivše partnere u stvarnom životu Juliette Binoche i Benoîta Magimela.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Koji Yakusho za ulogu čistača toaleta u filmu Wima Wendersa Savršeni dani, a žensku Merve Dizdar za Suhe biljke, školsku dramu o učitelju čija je karijera ugrožena optužbom za seksualno zlostavljanje. U konkurenciji za nagradu ove je godine bio 21 film.

Počasnu zlatnu palmu prije nekoliko dana dobili su Michael Douglas i Harrison Ford.