Ovaj ručni sat prodan je za skoro 25 milijuna kuna

Foto: FAH

JEDINSTVENI ručni sat brenda Patek Philippe izrađen 1952. u utorak je na dražbi u londonskom Sotheby'su prodan za 3,88 milijuna američkih dolara (nešto manje od 25 milijuna kuna) čime je postavio svjetski rekord kada je riječ o postignutoj cijeni. 

Sat je trajni kalendar i kronograf, jedini je ovog tipa s potpisom čuvene londonske trgovine nakita Asprey, a kupljen je 1956., četiri godina nakon izrade.

Štoviše, riječ je o prvoj seriji 2499 i jedinom poznatom primjerku s imenom poznatoga londonskog trgovca na brojčaniku, a usto je u odličnom stanju. 

Na dražbi u Sotheby'su ponuđeno je još 250 ručnih i džepnih satova brendova Cartier, Rolex, Vacheron Constantin i ostalih. 

Anonimni prodavač vrijednoga sata jedinstvenu je uru kupio na dražbi 2006. za tada rekordnih 2,2 milijuna švicarskih franaka. Njegov identitet nije otkriven, no poznato je da ga je u utorak kupila mlada Azijatkinja odjevena u poderane traperice, a sjedila je u posljednjem redu dvorane Sotheby's.

Tijekom dražbe je na kineskom razgovarala s nekim mobitelom, iz čega se zaključuje da je na drugoj strani bio stvarni kupac. 

Izvorni vlasnik sata čiji su inicijali R.C. te datum 25. svibnja 1956. ugravirani na poleđini vjerojatno ga je dobio na poklon za 21. rođendan, kažu iz Sotheby'sa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.