Ovi filmovi stižu u 2024.

Foto: Press

PROŠLA godina bila je više nego solidna što se filmova tiče, a ako nijedan od ovih filmova ne bude odgođen, mogli bismo imati još jednu dobru godinu za film, u kojoj će Hollywood vidati rane nastale pandemijom, laganim posrnućem podžanra filmova o superjunacima i štrajkom scenarista i glumaca. 

Trudili smo se pokriti sva područja pa se nećemo baviti samo blockbusterima već i nekim manjim filmovima koji bi se mogli pretvoriti u velike hitove. 

Mean Girls (12. siječnja)

 

Prije 20 godina imali smo neočekivani moderni teen klasik, a 2024. stiže modernizirana verzija priče o srednjoškolki koja upada u društvo s pogrešnom ekipom. Uglavnom, Tina Fey se pobrinula i za scenarij nove verzije. 

Argylle (2. veljače)

 

Redatelj odličnog Kingsmana Matthew Vaughn ima još jednu špijunsku komediju, a ovog puta prati autoricu popularnih špijunskih romana koja se iznenada nađe na meti različitih obavještajnih službi. U glavnim ulogama su Bryce Dallas Howard, Henry Cavill, Dua Lipa, Samuel L. Jackson i još hrpa poznatih glumaca. 

Madame Web (14. veljače)

 

Je li nam trebao još jedan superjunački film? Naravno da ne. Hoćemo li ih dobiti više nego što smo željeli? Apsolutno. Jedan od njih prati medicinsku sestru koja otkriva da je vidovita, a to je pretvara u metu misterioznog negativca. Uglavnom, sve je povezano za Spiderverseom, ali Marvel je u ovom trenutku toliko zbunjujući da nema toga što nije povezano jedno s drugim. 

Dune: Part Two (1. ožujka)

 

Ne treba posebno najavljivati jedan od vjerojatno najvećih hitova koji nastavlja točno tamo gdje je odlični prethodnik stao. Očekujemo puno. 

Road House (21. ožujka)

Stariji čitatelji vjerojatno se sjećaju starog akcijskog klasika iz osamdesetih s Patrickom Swayzejem u glavnoj ulozi. Jake Gyllenhaal ponovno se nabildao kako bi snimio remake nezaboravnog filma o UFC borcu koji završava u zatvoru. 

Ghostbusters: Frozen Empire (29. ožujka)

 

Hollywood nastavlja s eksploatacijom svake potencijalne franšize pa ne iznenađuje da je solidan reboot izrodio i nastavak. Ovog puta nadnaravne sile izazivaju novo ledeno doba u New Yorku, a osim nove ekipe, vraćaju se i neki od izvornih igrača kao što su Dan Aykroyd, Ernie Hudson i Bill Murray. 

Mickey 17 (29. ožujka)

Južnokorejski oskarovac Bong Joon-ho nakon Parazita vraća se filmom o astronautu (Robert Pattinson) koji je poslan da kolonizira daleki ledeni planet, ali s obzirom na visoku stopu smrtnosti, potrebno ga je neprestano klonirati, što, očekivano, izaziva egzistencijalne krize glavnog junaka. 

Godzilla x Kong: The New Empire (12. travnja)

 

Prošlogodišnji nastavak Godzille osjetno je podigao letvicu, što ne znači nužno da će ovaj visokobudžetni crossover film biti dobar, ali, realno, nitko nije očekivao ni da ćemo nakon dugo vremena pogledati fenomenalan film o Godzilli.  

Civil War (26. travnja)

 

Leave the World Behind probudio je apetit za misterioznim predviđanjima rata na američkom tlu, a Civil War kao da nastavlja tamo gdje je prošlogodišnji film stao. Alex Garland je provjereno SF ime (Ex Machina, Annihilation), a film prati fotografkinju koja se nađe između dvije zaraćene strane novog američkog građanskog rata.  

Back to Black (10. svibnja)

Ove godine stižu nam dva biografska filma o dvije velike zvijezde. Prvi je o Bobu Marleyju, a drugi o Amy Winehouse. Realno, oba djeluju kao da bi mogli biti smeće, ali postoji nada da možda neće. Držimo fige.

Furiosa: A Mad Max Saga (24. svibnja)

 

Svaki nastavak Mad Maxa bio je klasik bez obzira na to što neki pričali o Thunderdomeu. Četvorka je bila gotovo rame uz rame s The Road Warriorom, a ovog puta George Miller odlučio je dati prostor Furiosi, koju je prvo zaigrala Charlize Theron, a sad će je zamijeniti Anya Taylor-Joy. Osim nje, tu su i Chris Hemsworth i Tom Burke.  

Kingdom of the Planet of the Apes (24. svibnja)

 

Prva serija filmova dogurala je do petog nastavka, a ovo je četvrti nastavak iznenađujuće kvalitetnog reboota iz 2017. Ovog puta radnja je smještena 300 godina nakon događanja iz prethodnika, a novi alfa mužjak mogao bi postati majmunski diktator, u čemu ga netko mora spriječiti. 

Bad Boys 4 (14. lipnja)

Nakon što je ošamario komičara, Will Smith je nakratko utihnuo, a sad se vraća onome u čemu je stvarno dobar - šamaranju negativaca. Iako je samo jedinica vrijedna spomena, nekako smo dogurali do četvrtog nastavka priče i ostaje nam vidjeti jesu li gledatelji spremni oprostiti Smithu... i upitnoj franšizi. 

Inside Out 2 (14. lipnja)

 

Inside Out jedan je od ponajboljih Pixarovih crtića pa ne iznenađuje da je dobio i nastavak, a radnja se nastavlja godinama kasnije pa pratimo sada odraslu Riley i nove emocije koje dolaze s godinama. U prvom redu tjeskobu, kojoj će glas posuditi Maya Hawke. 

The Bikeriders (21. lipnja)

 

Za ovaj film govore da bi mogao postati "Kum filmova o motociklistima" premda nismo sigurni što to znači, ali film je nastao prema knjizi inspiriranoj stvarnim događajima, u kojima pratimo živote članova pravog motokluba. U glavnim ulogama su Tom Hardy i Austin Butler, a sudeći prema traileru i redatelju (Jeff Nicholsu), ovo bi mogao biti više nego solidan film. 

Horizon: Chapter 1 (28. lipnja)

 

Ako je Kevin Costner stvoren za nešto, to su klasični epski filmovi, a ovog puta dohvatio se nečega za što se tijekom godina specijalizirao - vesterna. Radnja prati prekaljenog kauboja koji pokušava preživjeti turbulentna vremena nakon Građanskog rata. Costner ovaj film planira od kasnih osamdesetih, a ovo je toliko velika strast da je podijeljena u dva dijela. Drugi dio izlazi sredinom kolovoza. 

A Quiet Place: Day One (28. lipnja)

Nakon dva fenomenalna nastavka horor SF-a, vrijeme je da se vratimo na početak i vidimo kako je invazija započela. Lupita Nyong'o i Alex Wolff su u glavnoj ulozi, a režiju će preuzeti Michael Sarnoski, koji je snimio odličan Pig s Nicolasom Cageom. 

Beverly Hills Cop: Axel F. 

 

Policajac s Beverly Hillsa imao je odličan prvi dio, neusporedivo slabiji nastavak i grozomornu trojku, koju je najbolje zaboraviti. Eddie Murphy nikako da se vrati na pravi put, u čemu mu nije pomogao ni očajan pokušaj da ponovno oživi Coming to America, pa nemamo prevelika očekivanja ni od četvorke, ali nostalgičar u nama žudi za povratkom Foleyja... ali i Murphyja. 

Twisters (9. srpnja)

Jeste li očekivali da ćete pogledati nastavak Twistera iz 1996.? Niste? Nitko nije, ali nastavak stiže. E sad, Twister je bio više nego pristojan blockbuster i u bilo kojem drugom slučaju očekivali bismo slabašan pokušaj da netko izmuze još koji milijun iz neočekivanog hita devedesetih. Međutim, režira ga Lee Isaac Chung, koji je režirao i mali indie dragulj Minari, pa očekujemo puno više. 

Deadpool 3 (26. srpnja)

Deadpool je od prvog dijela bio posebna priča jer nije se radilo o još samo jednom superjunačkom filmu pa očekujemo da će se ta tradicija i nastaviti. Uglavnom, Deadpool ovog puta ujedinjuje snage s Wolverineom, a ako znate za poseban odnos Reynoldsa i Jackmana, ovo je velika stvar. Osim toga, vraća se i Jennifer Garner kao Elektra. Nije velika stvar, ali, eto, vraća se. 

Borderlands (9. kolovoza)

Borderlands se pokazao kao iznenađujuće dobra priča za jednu videoigru, a Telltaleova verzija igre dala je naslutiti da predložak može ponuditi još puno toga. Tim više jer se za scenarij pobrinuo i Craig Mazin, čovjek koji potpisuje trenutno najbolju ekranizaciju videoigre. U glavnim ulogama su Cate Blanchett, Kevin Hart, Jack Black i Jamie Lee Curtis, a film režira Eli Roth.

Alien: Romulus (16. kolovoza)

Alien je franšiza koja nam je dala više promašaja nego pogodaka, ali fanovi iz nekog razloga još uvijek vjeruju u čuda. Može li Fede Alvarez učiniti ono što Ridley Scott nije mogao i vratiti davno ugašeni sjaj? Radnja će biti smještena između prva dva nastavka, a vraća se i ekipa koja je radila na Cameronovoj briljantnoj dvojci. 

Kraven the Hunter (30. kolovoza)

Kraven je jedan od, ako ne i najbolji negativac iz Spider-Mana, a ako vam to nešto znači, onda imate i razlog za veselje. Doduše, pokušaji da Spider-Man negativcima daju film rezultirali su prosječnim i uspješnim Venomom i ispodprosječnim i neuspješnim Morbiusom pa ipak treba zauzdati očekivanja.

Beetlejuice 2 (6. rujna)

Bubimir dobiva nastavak. To bi trebalo biti dovoljno, ali dodat ćemo i da se vraćaju svi povezani s jedinicom, a to uključuje i Burtona, Keatona, Winonu Ryder i Catherine O'Hara kojima će se pridružiti i Jenna Ortega. Nadajmo se da će netko oživjeti i animiranu seriju koja je nekima od nas starijih obilježila djetinjstvo. 

Wolfs (20. rujna)

Brad Pitt i George Clooney imaju zajednički film i glume "profesionalne fiksere", koji su angažirani da rade na istom poslu. Osim što je ovo golemi povratak u devedesete, treba dodati i da će se za scenarij i režiju pobrinuti Jon Watts, koji je odradio odličan posao na novoj Spider-Man trilogiji. 

Joker: Folie a Deux (4. listopada)

Kraj godine prepun je superjunaka i supernegativaca, a nitko nije zanimljiviji od Jokera, koji nam je dao uvjerljivo najbolji film iz DC univerzuma ako, naravno, ne računamo Batmana, koji je kroz godine skupio brdo dobrih filmova. Odličnom Phoenixu pridružuje se i uvijek odlična Lady Gaga, koja će glumiti Harley Quinn. Držimo fige da dobijemo dostojnog nasljednika. 

Venom 3 (8. studenoga)

Da se razumijemo, Venom franšiza daleko je od dobre, ali ljudi očito vole ove filmove pa smo dogurali do trećeg nastavka, u kojem će Tom Hardy i dalje biti čudak pod utjecajem "nestašnog" simbionta. 

Alto Knights (15. studenoga)

Robert De Niro napokon je izašao iz zamke očajnih filmova pa bi nakon odličnog posla u Killers of the Flower Moon mogao dobiti još jedan dobar film. Ovog puta riječ je o povratku ulogama koje su mu obilježile velik dio karijere, a to su uloge mafijaša. Barry Levinson režirat će film o mafijaškim šefovima Vitu Genoveseu i Franku Costellu, a De Niro će glumiti obje uloge. Nadamo se samo da ga neće pomlađivati jer The Irishman je pokazao da nema tog CGI-a koji mu može pomoći.

Gladijator 2 (22. studenoga)

Ridley Scott u osamdesetima gazi kao mladić pa će se nakon Napoleona dohvatiti nastavka jednog od najboljih filmova svih vremena. Naravno, riječ je o briljantnom Gladijatoru. Russell Crowe neće se vratiti, već će glavnu ulogu preuzeti nova nada Paul Mescal kao Lucius Verus (onaj klinac iz jedinice s kojim se Crowe poveže, a Joaquin Phoenix ga pokušava koknuti). Osim njega, glume i Denzel Washington, Pedro Pascal i Sir Derek Jacobi. 

Mufasa: The Lion King (20. prosinca)

Jeste li očekivali da ćete gledati prequel Kralja lavova? Niste? E, pa dobit ćete ga i vjerojatno će biti hit kao i bilo što povezano s Kraljem lavova. Ovog puta za režiju će se pobrinuti redatelj oskarovskog Moonlighta Barry Jenkins, koji će donijeti priču o kralju džungle i Simbinom ocu Mufasi. 

Pročitajte više