Vlasnik ste jedne od ovih 10 gramofonskih ploča? Čestitamo, neke vrijede milijune

Screenshot: Youtube

AKO ste ikada prelistavali gramofonske ploče u prodavaonici ploča, možda vam je teško zamisliti da neki stari vinil može puno vrijediti. Ali još uvijek ima kolekcionara koji su spremni izdvojiti velike pare za rijedak primjerak svojih omiljenih albuma. Neki bi platili i milijune samo kako bi imali određenu ploču u svojoj kolekciji, piše Daily Mail. 

To bi mogla biti dobra vijest ako ste obožavatelj Beatlesa budući da njihovi albumi dominiraju popisom najvrjednijih ploča. Možda je vrijeme da skinete te stare kutije s tavana i provjerite imate li u svojoj kolekciji vinile koji danas puno vrijede. Pogledajte popis najvrjednijih ploča.

Wu-Tang Clan: Once Upon a Time in Shaolin

Ovaj vinil je iznimno rijedak. Nastao je 2015. kao protest protiv devalvacije glazbe u digitalnom svijetu i postoji samo jedna kopija tog albuma. Taj album je prodan Martinu Shkreliju za 2 milijuna dolara (oko 1.8 milijuna eura). Album je privukao pozornost zbog neobičnih klauzula uključenih u ugovor. Vlasnik ove ploče ne smije raditi digitalne kopije albuma do 2103. niti ga puštati radi zarade.

Pričalo se da ugovor uključuje klauzulu koja dopušta bilo kojem sadašnjem članu Wu-Tang Clana ili glumcu Billu Murrayu da ukrade ploču bez pravnih posljedica. Međutim, prodaja je izazvala kontroverze kada je Shkreli povisio cijenu lijeka Daraprim za 5000 posto. 

Kada je Shkreli osuđen na 7 godina zatvora i 7.4 milijuna dolara (oko 6.8 milijuna eura) kazne zbog prevare s vrijednosnim papirima, američka vlada je zaplijenila album. To je rezultiralo time da je Wu-Tang Clan oborio vlastiti rekord nakon što je američka vlada prodala album kolektivu za kriptovalute pod nazivom PleasrDAO za 4 milijuna dolara (3.7 milijuna eura) u vrijednosti kriptovalute.

Bob Dylan: Blowin' in the Wind

Godine 2022. Bob Dylan prodao je novu, jedinstvenu snimku svog hita Blowin' in the Wind za 1.7 milijuna dolara (oko 1.5 milijuna eura) aukcijskoj kući Christie's. Dylan je na toj snimci snimio novi vokal gotovo 60 godina nakon originalnog izdanja singla. Snimljena je samo jedna snimka, a njezini su tvorci usporedili prodaju tog singla s prodajom slike ili umjetničkog djela.

Ova snimka je snimljena izravno na acetat. Iako je cijenjen zbog svoje kvalitete zvuka, acetat je inače previše osjetljiv za izradu ploča. Međutim, ova ploča koristi gradijentni premaz od safira i kvarca poput onog koji se koristi na Međunarodnoj svemirskoj postaji kako bi se zaštitio od trošenja.

John Lennon & Yoko Ono: Double Fantasy

Potpisani primjerak albuma Double Fantasy Johna Lennona i Yoko Ono iz 1980. prodan je 1990. za vrtoglavih 150.000 dolara (oko 139.000 eura). Ploča je zatim ponovno prodana za 850.000 dolara (789.000 eura) privatnom kolekcionaru 2010. godine. 

Razlog nevjerojatne vrijednosti ove ploče je taj što ju je Lennon potpisao za svog ubojicu Marka Chapmana samo nekoliko sati prije nego što je on ubijen. Lennon i Ono potpisali su album Chapmanu dok su napuštali svoju zgradu u New Yorku 8. prosinca 1980. godine.

Chapman je sakrio album iza posude s biljkama prije nego što se vratio da ubije Lennona samo nekoliko sati kasnije. Album je pronašao prolaznik i proslijedio ga policiji jer je još uvijek sadržavao forenzičke dokaze Chapmana. Policija je album nekoliko godina kasnije vratila te je prodan dalje.

The Beatles: White Album

Deveti album Beatlesa, poznatiji kao White Album, bio je klasik odmah nakon što je objavljen 1968. Kolekcionare ploča je fascinirao i neobičan dizajn albuma. Svaki od albuma pojedinačno je označen jedinstvenim serijskim brojem, pri čemu su prva četiri numerirana izdanja dodijeljena svakom od članova Beatlesa.

U 2015. Ringo Starr je bio prvi koji je prodao svoju osobnu kopiju na aukciji u SAD-u za 790.000 dolara (oko 733.000 eura). 

Elvis Presley: My Happiness

Napravljena za Sun Records 1953., kada je Elvisu bilo samo 18 godina, ovo je bila prva ploča koju je ikada snimio. Nakon što je platio 4 dolara (oko 3 eura) za snimanje, mladi Elvis je odnio acetatnu ploču u kuću svog prijatelja Eda Leeka kako bi je preslušao na gramofonu. Ploča je ostavljena u Edovoj kući gdje je proslijeđena njegovoj nećakinji koja ju je stavila na prodaju 2015. godine.

Na Elvisov 80. rođendan, tajanstveni kupac platio je 300.000 dolara (oko 279.00 eura) za jedinstvenu snimku. Tek se kasnije pokazalo da je misteriozni kupac bio Jack White iz benda The White Stripes koji je izdao reprodukciju Elvisove originalne snimke preko Third Man recordsa. Verzije ovog reizdanja su još uvijek dostupne.

The Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band objavljen je 1967. i često se smatra jednim od najboljih albuma benda. Godine 2013. američki kupac platio je nevjerojatnih 290.500 dolara (oko 269.000 eura) za primjerak koji su potpisala sva četiri člana benda.

The Quarry Men: That'll Be The Day/In Spite of All the Danger

Bend Quarry Men osnovali su 1965. John Lennon i nekoliko njegovih školskih prijatelja, no ubrzo su im se pridružili Paul McCartney i George Harrison. Kada se bend više okrenuo rock and rollu, mnogi od originalnih članova su otišli i bend je brzo evoluirao u Beatlese. Iako nikada nisu imali puno uspjeha, grupa je producirala jednu amatersku snimku.

Bend je snimio obradu Buddyja Hollyja That'll Be the Day i originalnu pjesmu In Spite of All the Danger koju su napisali McCartney i Harrison. Neki misle da je to najrjeđa snimka u Britaniji, originalni acetat je procijenjen na 250.000 dolara (oko 232.000 eura). Ploču je prodao bivši član benda 1981. koji je producirao 20-25 privatnih izdanja koji se nikada nisu pojavili u prodaji.

The Beatles: Yesterday & Today

Album Yesterday and Today ne smatra se jednim od najboljih albuma benda, ali je vrlo cijenjen kod kolekcionara. Razlog je taj što su rana izdanja albuma sadržavala bizarnu fotografiju članova benda prekrivenih sirovim mesom i raskomadanim lutkama.

Viziju fotografa Roberta Whitakera nisu cijenili izdavački rukovoditelji i album je ubrzo povučen s polica, prije nego što je ponovno izdan s daleko pitomijom naslovnicom. No originalna naslovnica je danas jako cijenjena. 

U veljači 2013. zapečaćena kopija albuma u savršenom stanju prodana je za 125.000 dolara (oko 116.050 eura) na aukciji. Ali čak i ako nemate "mesarsku" omotnicu, vaša bi ploča mogla nešto vrijediti. Na mnogim pločama koje su izdane jednostavno su bile zalijepljene nove slike kako bi se uštedio novac.

The Beatles: 'Til There Was You (10” acetat)

Ova 10-inčna acetatna snimka 'Til There Was You mogla bi biti ploča koja je lansirala Beatlese u zvijezde jer je stvorena kao demo snimka za EMI. Disk još uvijek ima rukopis menadžera Briana Epsteina, a jedan od naziva pjesme Hello Little Girl pogrešno je napisan na vinilu kao Hullo Little Girl.

Ploča je zapravo pronađena na tavanu Les Maguirea koji je rekao da je nekako došla u njegov posjed dok je svirao klavijature za grupu Gerry & Pacemakers. Maguire je prodao ploču privatnom kupcu u ožujku 2016. za 97.800 dolara (oko 90.000 eura).

Aphex Twin: Caustic Window

Ova ploča snimljena je 1994. godine. Caustic Window je album elektroničkog producenta Aphexa Twina koji se smatrao izgubljenim. Međutim, album je zapravo došao do faze probnog tiskanja, što znači da je jedan primjerak albuma postojao. Ovo testno prešanje je 2014. godine na aukciji prodao Notch, tvorac Minecrafta za 46.300 dolara (oko 43.000 eura).

 

Pročitajte više