Ovo su nove prigodne poštanske marke

Foto: Press

Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj u četvrtak, 21. ožujka, nove prigodne poštanske marke iz serije Hrvatska flora čiji su motivi opatijske kamelije – Rubra Simplex, Alba Plena i Desire, koje krase brojne tamošnje vrtove, parkove i perivoje, priopćeno je iz HP-a.

Marke je oblikovala Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a izdane su u nakladi 25.000 primjeraka. Nominalna vrijednost svake marke je 0.96 eura.

"Kamelija, lat. Camellia, trajno je zelena cvjetnica iz porodice čajevki (Theacea) koje su grmolike i stablaste biljke. Velika ih je većina podrijetlom iz jugoistočne Azije, Kine i Japana, te u tim područjima rastu kao autohtone biljke. Cvjetovi mogu biti bijeli, ružičasti i crveni", napisala je uz prigodnu marku Antonija Cvetković, direktorica International Camellia Society, Regija kamelija Hrvatska.

"Najbrojnije su kamelije japonike, a za proizvodnju čaja koristi se biljka naziva Camellia sinensis. Pretpostavlja se da su podrijetlom s Tibeta sve do južnog dijela Kine. Zadnjih se stoljeća uzgajaju i u Europi. Postoji i vrsta Camellia sasanqua koja cvate u ranu jesen", navodi Cvetković.

Kamelije su dobile naziv po botaničaru, farmaceutu Georgeu Josephu Kamelu (1661.-1706.), koji ih je donio u Europu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.