Ovo su simptomi raka testisa koje mnogi muškarci ignoriraju

Foto: Instagram

RAK testisa najčešći je tumor kod muškaraca mlađe dobi, a u posljednjih 40-ak godina liječnici bilježe udvostručenje ovog tumora koji se ipak, ako se otkrije na vrijeme, uspješno liječi u gotovo 99% slučajeva. Kao i kod raka dojke kod žena, rak testisa može se otkriti samopregledom, a liječnici kažu da svaki muškarac na sebi može primijetiti simptome koji mogu upućivati na tumor.

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu. Rijetko se pojavljuje i torzija testisa uz jake bolove, a znaci da je bolest uznapredovala mogu biti i kratkoća daha, krvavi iskašljaj te rjeđe glavobolje i bolovi u kostima. Ne treba ignorirati ni bolove u donjem dijelu jer mogu biti još jedan simptom, pa je potrebno uputiti se liječniku kako bi se na vrijeme otkrio uzrok boli. 

Muškarci bi samopregled trebali obaviti svakih mjesec dana, a preporučuje se to napraviti nakon tuširanja, kada je koža skrotuma opuštena. Opipajte nježno svaki testis, a ako primijetite otvrdnuće ili kvržicu veličine graška ili trešnje, obratite se svom doktoru. 

 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.