Sadržaj nastao u suradnji s: dm
LJETO i sladoledi nerazdvojni su pojmovi. Bilo na plaži ili kod kuće, jedva se čekamo zasladiti i rashladiti ovim popularnim desertom. A jeste li čuli za nicecream?
Hladan je i kremast baš poput svakog drugog sladoleda, ali ne sadrži laktozu, ne treba mu dodavati šećer i vrlo brzo je gotov. Može li bolje? Može. Ako se malo potrudite, dobit ćete ukusan i uravnotežen međuobrok.
Baza mu je najčešće zrela banana, zbog koje je kremast i sladak. Još je ukusniji ako ga napravite sami. Kako? To smo pitali Maju Jalšovec, bivšu natjecateljicu popularne kulinarske emisije MasterChef, koja svakodnevno na svojim društvenim profilima objavljuje recepte koje svatko s malo volje može napraviti. Pripremila nam je svoja tri omiljena nicecreama.
U 15 minuta smisli obroke za cijeli tjedan
Maja je na Instagramu i TikToku okupila po više od 120 tisuća pratitelja koji svakog dana od nje mogu dobiti novu ideju za ukusan ručak ili slastan desert. Prošle godine proglašena je Gastro zvijezdom u kategoriji Video zvijezda.
Poznata je po tome što pazi da svaku namirnicu iskoristi koliko god je moguće kako bi što manje hrane završilo u otpadu.
"Zaista ne treba puno vremena da napravite plan obroka za tjedan unaprijed, petnaestak minuta i potom napravite popis. Druga stavka je educiranje o tome što je sigurno za konzumaciju, a što nije, i kada shvatimo koliko stvari je zapravo iskoristivo, neminovno će doći do smanjenja otpada", objasnila je Maja, koja svaki dan svojim pratiteljima pokazuje da priprema obroka ne mora biti skupa i komplicirana.
Sve se više udaljavamo, smatra, od poznatih namirnica i jela, pa želi pratiteljima i osobama koje tek uče kuhati približiti dio našeg kulturnog identiteta. Uz to ih nastoji naučiti kako smanjiti količinu dobre, neiskorištene hrane koja završi u otpadu.
"Frape od banana vraća me u djetinjstvo"
Naime, u Hrvatskoj svatko od nas godišnje stvori 71 kg otpada od hrane. Uz ostale namirnice, tu se nađe i voća budući da ono vrlo brzo može postati prezrelo i estetski neprivlačno. Tada ga radije ostavimo ili bacimo, a umjesto toga biramo ono svježije i ljepšeg izgleda.
U toj kategoriji često se nađu banane, koje u trgovinama postaju nepoželjne čim dobiju prvu smeđu točkicu. Maja nas uvjerava da su upravo takve idealne za već dugo popularan banana bread i nicecream.
"Moram priznati da mi je žao vidjeti hranu u smeću, a još veće razočaranje mi je činjenica da smo to kao društvo toliko normalizirali da nitko to više ne primjećuje", razočarana je.
"Banane osobno koristim u nekim poprilično standardnim receptima poput smoothieja, kao dodatak u zobenoj kaši ili vrlo jednostavnim kolačima. A ono što me uvijek vrati u djetinjstvo je najobičniji frape od banana, koji je mama spremala kad nije znala što bi s njima", prisjetila se Maja, koja je, prije nego što se posvetila kuhanju, radila u korporaciji.
Nakon što je dala otkaz, htjela je otvoriti obrt za proizvodnju tjestenine. U međuvremenu je počela snimati za TikTok te sad ima obrt koji ujedinjuje sve njene talente. Potom se prijavila u MasterChef i tamo ostala među najboljih četvero. Sada radi kao privatna kuharica, a svoje pratitelje i dalje educira i zabavlja na društvenim mrežama.
"Banane što su izvana 'ružnije', to su bolje za sladoled"
Prije nego što smo došli kod nje, kratko nam je opisala da će pripremiti tri nicecreama – slatko-kiselkasti, orašasti i čokoladni. Za prvi je iskoristila smrznutu bananu, dmBio Namaz od indijskih oraščića, dmBio Sirup za zaslađivanje od soka agave i smrznute maline.
Proizvodi asortimana dmBio dio su dm-ove vlastite robne marke i posjeduju certifikate koji garantiraju ekološko podrijetlo i kontroliranu proizvodnju, čime podržavaju održivu poljoprivredu i etičke standarde.
Maja nam je rekla da inače u svojim receptima koristi razne žitarice, kvinoju i heljdu iz dmBio asortimana, kao i maslace od orašastih plodova, koje je odlučila uvrstiti i u jedan današnji recept.
Proizvodnja proizvoda dmBio odvija se u skladu s najstrožim ekološkim standardima, a proizvodi nose oznake poput BIO i Vegan, što potvrđuje da nisu korišteni sastojci životinjskog podrijetla te su pogodni za vegane i one koji preferiraju biljnu prehranu. Također, ove oznake ukazuju na to da su nastali bez upotrebe pesticida i genetski modificiranih organizama, čime se štiti okoliš i zdravlje potrošača.
Za pripremu ovog deserta, koji može poslužiti i kao uravnotežen međuobrok, birajte banane ovisno o tome želite li da bude više ili manje sladak.
"Banane što su izvana 'ružnije', to su bolje za sladoled jer se povećava postotak šećera u njima, tako da toplo preporučujem najtamnije moguće banane", savjetovala je Maja.
Prije zamrzavanja, koje traje oko pet sati, banane treba oguliti, a preporučljivo je narezati ih na deblje kriške da bi se kasnije lakše izblendale. Ako se pakiraju hermetički, mogu se čuvati u zamrzivaču do šest tjedana.
Kad se poželite zasladiti, samo ih izvadite iz zamrzivača, dodate im dmBio Namaz od indijskih oraščića, dmBio Sirup za zaslađivanje od soka agave i smrznute maline te sve zajedno izblendate. Maja je blendala nekoliko minuta, a kad je nicecream bio spreman za serviranje, ukrasila ga je odmrznutim malinama i listićima mente.
Nakon toga možete uživati!
Komadići kikirikija za crunchy moment
Uz već kremaste banane, odlično će se uklopiti dmBio Bijeli namaz od badema, dmBio Namaz od kikirikija i dmBio Sirup od datulja, zvijezde drugog Majinog recepta.
"Odavno je poznato i prepoznato da su banane i maslac od kikirikija dobra kombinacija, a namaz od badema dodatno pridonosi kremoznosti nicecreama. A kako bih se poigrala teksturom, odlučila sam se za maslac od kikirikija s komadićima kikirikija kako bih dobila i taj crunchy moment", ispričala je Maja prije nego što je upalila svoj blender.
Poput prvog recepta, smrznutim bananama dodala je ostale sastojke i sve izmiksala kako bi se sjedinilo. Prije posluživanja na vrh je dodala još malo dmBio Sirupa od datulja.
U asortimanu dmBio postoje razne vrste proizvoda koje se mogu iskoristiti za pripremu doručka ili drugih obroka, kao i za deserte poput ovih. Tu su razne vrste žitarica, ulja, zaslađivača i umaka.
Trik za savršene kuglice
U dmBio asortimanu nalaze se i biljni napitci, od kojih se jedan našao na Majinom popisu namirnica za treći nicecream. Ljubiteljima čokolade zasigurno će se svidjeti ovaj desert u koji se bananama dodaju dmBio Kakao u prahu, dmBio Napitak od zobi i vanilije i dmBio Brašno od kokosa.
Kao i kod prethodna dva nicecreama, postupak je jednostavan. Unaprijed smrznutim bananama dodaju se ostali sastojci i sve se zajedno miksa u blenderu. Za jednostavnu dekoraciju Maja je iskoristila kokosovo brašno. Ako volite da tekstura bude više tekuća, možete ga odmah pojesti.
No ako želite savršene kuglice, Maja nam je otkrila i jedan trik kako ih formirati. Nakon što smjesu izvadite iz blendera, potrebno ju je vratiti u zamrzivač na sat vremena. Tada ćete mnogo lakše izraditi pravilne kuglice.
Odlučite li malo promijeniti recept, Maja savjetuje što koristiti umjesto banana.
Dodatan tip: avokado umjesto banane
"Što se tiče neke alternative umjesto banana, svakako ne preporučujem voće s velikim postotkom vode i zapravo jedino što bih sa sigurnošću preporučila je avokado", navela je.
Osim toga, kako bi se okusi dodatno naglasili, možete dodati nešto kiselije, savjetuje Maja.
"Kao i kod svakog recepta, bitan je balans, pa bih poručila da se igrate i dodajete sastojke malo po malo i iznova kušate dok ne dobijete za vas najbolji okus", zaključila je Maja Jalšovec sa smiješkom iz svoje kuhinje.
Inspiraciju možete pronaći prelistavajući dm katalog ili posjetom dm prodavaonica i dm online shopa, kao i na 'Moj dm' aplikaciji. Proizvodi asortimana dmBio, osim što su ekološki prihvatljivi, odsad su i još povoljniji. U sklopu pogodnosti "Dobre cijene u svako vrijeme" dm omogućuje kupcima da ne čekaju akcije jer u dm-u mogu uvijek kupiti proizvode po povoljnim cijenama.
Sponzorirani sadržaj donose Index i dm u skladu s najvišim profesionalnim standardima.