Pitali smo Zagrepčane što misle o pomicanju sata: "Barem ću moći duže biti vani"

Foto: Index

U NOĆI sa subote na nedjelju počinje zimsko računanje vremena. Dakle, u noći između 28. i 29. listopada, u 3 sata ujutro, kazaljke sata se pomiču unatrag za jedan sat. Odnosno, vraćaju se na 2 sata ujutro.

Mnogima pomicanje sata nema smisla

Mnogima već polako ide na živce pomicanje sata, a provjerili smo što o ovoj temi kažu Zagrepčani. Jedan mladić nam je rekao da po njemu to "nema previše" smisla.

"Mislim da će dan sad po zimi biti jako kratak, noć bude već oko pet sati. Ljudi budu mrzovoljni kad padne mrak. Konkretno, meni za posao smeta jer radim vani s klijentima i onda tih tjedan dana razlike, budući da oni ne mijenjaju u isto vrijeme, mi smeta", kazao nam je. On bi volio da se pomicanje sata ukine.

@index.hr Treba li ukinuti pomicanje sata? #pomicanjesata #sat #zimskoracunanjevremena #fyp #foryou #foryoupage #viraltiktok #zagreb #indexhr ♬ original sound - Index.hr

Jedna djevojka kaže da je njoj pomicanje sata glupost. "Znam da postoje razlozi iza toga koji su svima poznati, ali meni osobno je to jako glupo i uvijek me izbaci iz takta", kazala je.

@index.hr "Meni je to jako glupo i uvijek me izbaci iz takta kad se pomakne." #pomicanjesata #fyp #foryou #foryoupage #indexhr #viraltiktok #zagreb ♬ original sound - Index.hr

I Domagoj Hajduković nam je rekao svoje mišljenje

Sreli smo i Domagoja Hajdukovića, saborskog zastupnika Socijaldemokrata.

"Pomicanje sata možda je nekada imalo smisla, sada bi se o tome dalo razgovarati. Volim više odspavati, neću vam lagati, dakle kad se pomiče sat unazad. Kad se pomiče unaprijed, onda je malo stresno, ali u svakom slučaju treba određeni period navikavanja. Mrak jako brzo pada kada vrijeme pomaknemo tako da mislim da su to sve loše stvari", rekao je.

Što se tiče ukidanja pravila pomicanja sata, Hajduković kaže: "To treba biti onda globalno europsko rješenje. Ako želimo ukidati, onda trebamo ukinuti sve i cijela Europa bi trebala biti na istom vremenu. Jer komisija je predlagala to, doduše da odaberete hoćete li biti na ljetnom ili zimskom računanju vremena, ali zamislite onda kaosa i konfuzije. 

U istoj smo vremenskoj zoni, recimo, Mađarska i mi, Slovenija i mi, a da oni kasne ili žure sat vremena od nas. Ako se na ukidanje ide, mislim da to onda treba biti globalna europska stvar."

@index.hr "Cijela Europa bi trebala biti na istom vremenu." #pomicanjesata #sat #fyp #foryou #indexhr #viraltiktok #zagreb ♬ original sound - Index.hr

"Moći ću sat vremena biti duže vani"

Jedan mladić rekao je da nema baš neko mišljenje o tome i teško mu je zaključiti ima li smisla pomicanje sata. "Svakako utječe na mene. Pogotovo sad kad se prebacuje, brzo se smrkne, odeš na posao po noći, vraćaš se po noći... Tako da to mi je malo nezgodno", kazao je. 

"Ja sam više za ukidanje. Meni paše ovo vrijeme kada je dan duži", dodao je. Pitali smo ga kako će ovoga vikenda utjecati na njega promjena sata. "Mislim da će biti dobro ako budem vani jer ću biti jedan sat duže. Kao, jedan sat duže spavaš iako se to ustvari ne osjeti", zaključio je.

@index.hr "Odeš na posao po noći, vraćaš se po noći. To mi je malo nezgodno." #sat #pomicanjesata #fyp #foryou #foryoupage #zagreb #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

Djevojka nam je rekla da po njoj pomicanje sata nema smisla, ali da joj je svejedno. Za vikend će na nju to, kaže, odlično utjecati. "Zato što ionako ne mogu spavati pa ću biti sat vremena duže vani", rekla je. Međutim, smatra da se pomicanje sata ne treba ukidati. "Neka se barem nešto događa", rekla je.

@index.hr "Bit ću sat vremena duže vani." #pomicanjesata #indexhr #sat #fyp #foryou #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

Pročitajte više