Sad postoji kontroler za gejmere s invaliditetom. Ivan nam je pokazao kako ga koristi

Foto: Press/Ivan Mikulić

PLAYSTATION je nedavno izbacio jedan od zanimljivijih dodataka za PS5, a radi se o kontroleru za osobe s invaliditetom.

Radi se o modalnom uređaju koji je osmišljen za jednostavno rukovanje te nudi bezbroj opcija modifikacije, od toga da ga možete koristiti iz bilo kojeg smjera unutar 360°, na ravnim površinama bez potrebe za držanjem ili se može pričvrstiti na držač. 

Tu su i izmjenjive kapice za palice, palice različitih duljina, opcije različitih gumba te, naravno, mogućnost da mapirate kontroler prema vlastitim potrebama i pritom spremite do 30 različitih profila od kojih su vam tri u svakom trenutku dostupna na upravljaču. Moguće je mapirati do dvije naredbe na jednom gumbu ili potpuno deaktivirati gumbe kako biste izbjegli slučajno pritiskanje. 

Opcija je bezbroj, a Access je moguće kombinirati s drugim Access upravljačem, DualSenseom, ali i gomilom različitih vanjskih gumba, prekidača i kontrolnih palica. Ovo se u prvom redu odnosi na drugu palicu, o kojoj smo nešto kasnije i pričali i koju je moguće spojiti na Access. 

Riječ je o uistinu hvalevrijednom potezu koji igračima s invaliditetom otvara potpuno nove mogućnosti i uvelike olakšava nešto o čemu većina nas nikada nije ni razmišljala. Osim toga, izuzetna fleksibilnost Accessa čini ga idealnim rješenjem za sve one koji su se osjećali izostavljeno, a u kombinaciji sa sve zastupljenijim opcijama pristupačnosti u novim naslovima, dosad zanemarena skupina gejmera može potpuno ravnopravno uživati u igrama koje su im bile nedostupne.

Imao sam priliku neko vrijeme provesti s PS Accessom, ali moja opažanja u ovom kontekstu nemaju težinu, pa smo odlučili popričati s Ivanom Mikulićem, kojem je nedostatak lijeve podlaktice znatno otežao korištenje klasičnih kontrolera. Zanimalo nas je kako se on snašao s Accessom i koja su njegova iskustva. 

Kakva su tvoja iskustva s klasičnim kontrolerima i koji su njihovi nedostaci u tvom slučaju?

Pa moja iskustva s klasičnim kontrolerima, od PlayStationa jedinice pa sve do danas, bila su takva da bih bez problema mogao igrati neke jednostavnije igre, ali igre s kompliciranijim kontrolama, kao što je FIFA, bile bi mi problem jer ne bih mogao pohvatati sve kontrole odjednom. Zbog nedostatka lijeve podlaktice bilo bi mi teško ili nemoguće igrati takve igre na ravnopravnom nivou s prijateljima.

Koliko ti je i na koji način PS Access kontroler pomogao?

Iako sam se već navikao na klasične kontrolere, ovaj mi je pomogao jer ima brdo mogućnosti da sve namjestim onako kako meni odgovara. Primjerice, mogao sam namjestiti da pritiskom jedne tipke aktiviram i drugu koja bi mi u rasporedu na standardnom kontroleru bila predaleko. 

Jesi li imao iskustva s drugim kontrolerima ovog tipa i kakav je PSAC u odnosu na druge?

Znam da postoje, ali nisam ih nikada koristio. Međutim, odlično je od PlayStationa da je odlučio napraviti ovo za osobe s invaliditetom. Uvijek postoji mjesta za napredak, ali je jedan veliki plus.

Mijenja li ti značajno način na koji igraš?

Pa, kod određenih igara definitivno da. Pogotovo vjerujem da je od velike pomoći onima koji imaju neki teži oblika invaliditeta. Recimo da netko nema baš cijelu ruku. Njima je nemoguće igrati, ali ovaj bi im kontroler definitivno pomogao. 

Je li bilo teško priviknuti se na njega i je li kompliciran za korištenje?

Zapravo nije, ali svakako treba uzeti malo vremena da sve to proučite i otkrijete kako funkcionira. Kontroler ima stvarno puno opcija i treba vam neko vrijeme da se upoznate sa svime, ali to gledam kao pozitivnu stranu jer pokušava pokriti jako velik broj različitih slučajeva. 

Pitanje koje se često postavlja s obzirom na činjenicu da kontroler ima samo jedan analogni stik. Je li dovoljan samo jedan ili su potrebna dva kontrolera kako bi mogao igrati veći dio igara?

Da, mislim da bi to jako olakšalo cijelu situaciju jer sam, igrajući Spider-Mana, primijetio da je upravljanje jednostavno, ali je malo teže što se tiče rotiranja kamere, pa vjerujem da bi to svakako olakšalo situaciju.  

Pročitajte više