Pobjednike Dore često krive za plagiranje, eskaliralo 2018.: "Odjebite s Eurosonga"

Foto:

MIA DIMŠIĆ pobijedila je na ovogodišnjoj Dori sa skladbom Guilty Pleasure, a ubrzo su se pojavile optužbe da je plagirala pjesmu Willow Taylor Swift. Međutim, Mia nije prva pobjednica hrvatskog izbora koja se suočila s ovakvim optužbama.

Grupa Feminnem je 2010. pobijedila na Dori s pjesmom Lako je sve, a samo dan nakon njihove pobjede pojavile su se optužbe da njihova pjesma nije originalna. Brojni komentatori na blogovima i forumima tvrdili su da je autor balade Branimir Mihaljević "inspiraciju" za pjesmu uzeo od ruskog pjevača Dima Bilana i njegovog uratka Belive.

Kao da to nije bilo dovoljno, brojni forumaši tvrdili su da Lako je sve sliči na pjesmu Idi srpskog rock benda Smak.

Nina Kraljić predstavljala je Hrvatsku na Eurosongu 2016. godine s pjesmom Lighthouse, s kojom je zauzela 23. mjesto. Pojedinci su prepoznali sličnost njezine pjesme i hita Uncover švedske zvijezde Zare Larsson, a neki su pjesmu proglasili i plagijatom. Autor glazbe i teksta pjesme je austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, koji djeluju pod zajedničkim imenom POPMACHÉ, a glazbeni producent je Thorsten Brötzmann.

"Da, naravno, došla je do mene ta vijest. Smiješno mi je jer možemo onda reći da je svaka pjesma plagijat ako ćemo uspoređivati po jednoj tonskoj frekvenciji. Meni je to apsurd i smiješno i opet bih rekla da je to jedna negativna energija koja je nepotrebna. Trebamo se koncentrirati da budemo što bolji u prezentiranju Hrvatske", rekla je tada pjevačica o optužbama.

Ovogodišnja voditeljica Dore Franka Batelić naišla je na slične optužbe. Ona je 2018. predstavljala Hrvatsku na Eurosongu s pjesmom Crazy, a nedugo nakon predstavljanja pjesme rumunjski glazbenik koji nastupa pod imenom Guez optužio ju je da je pjesma plagijat njegove pjesme Ceea ce iubim.

Frankin menadžer Siniša Bevanda odgovorio je na optužbe o plagiranju i rekao da je "instrumentalna i karaoke verzija pjesme dostupna na svim javnim glazbenim platformama". 

"Hrvatski eurovizijski tim laže. Ne postoji besplatna instrumentalna verzija. A mi smo s ovim projektom počeli 11. siječnja 2018. godine. Producent je prodao beat ili ga iznajmio dva puta. Prestanite lagati o meni, Rumunjska ne krade pjesme od Hrvatske. Šaljem poljupce. I odjebite s Eurosonga", poručio mu je tada bijesni Rumunj.

Godinu dana kasnije naš eurovizijski predstavnik Roko Blažević našao se u sličnom problemu. Njegova pjesma The Dream brojne je komentatore na društvenim mrežama podsjetila na skladbu britanskog kantautora Benjamina Clementinea, Winston Churchill's Boy. Osim toga, mnoge je podsjetila na pjesmu Fantasiaa, kojom je Ami Aspelund 1983. na Eurosongu predstavljala Finsku. 

Roko se te godine suočio i s optužbama da je plagirao stajling za nastup. On je, naime, nastupao s krilima, a fanovi Eurosonga sjetili su se da je ista takva krila imao i predstavnik Azerbajdžana 2008. godine. Elnur Hüseynov i Samir Javadzadeh pjevali su pjesmu Day After Day i osvojili osmo mjesto.

Albina Grčić prošle je godine pobijedila na Dori s pjesmom Tick-Tock, a na Eurosongu je bila 11. u polufinalnoj večeri te se nije plasirala u finale. Nakon njezine pobjede brojni komentatori na društvenim mrežama su pisali da ih njena pjesma podsjeća na veliki hit Billie Eilish, Bad Guy. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.