Počinje show!

AMERIKANCI bi rekli da je "sranje pogodilo ventilator". Kiki Curavić i Nikolina Pišek više nisu zajedno. Kada čovjek pročita mračnu vijest o ljubavi koja nam je svima bila svjetlo na kraju tunela, dozvoljeni minus na kraju tekućeg, svjetionik u magli i posljednji bastion iskrenih emocija u ovom hladnom i bezosjećajnom svijetu, prvo krenu suze, a zatim i beskonačni niz pitanja. Novinari su u čudu jer do jučer se činilo kao da je sve u najboljem redu. Pa kako, jebem mu? Kako dalje? Što nam je činiti? Ima li uopće smisla tražiti vezu ako jedna ovako stabilna nije izdržala pritisak loših utjecaja, kojih je tako mnogo i teško im se oduprijeti. Ne preostaje nam ništa drugo nego uzeti telefon u ruke i nazvati prijatelje, poznanike i osumnjičene i istražiti što je skončalo jednu od najvećih romansi dvadeset i prvog stoljeća.

Ne znam je li situacija i dosad bila ovako debilna i nakaradna, ali kada tabloidi o nečijoj vezi pišu s više emocija i žaljenja nego partneri koji su u vezi bili, postavlja se pitanje što se s nama događa. Ona ljetuje u Španjolskoj, on roni ili što već ne, a novinari sjede u svojim uredima i nariču nad ishodom njihove veze. Jedna od novinarki uzela je dovoljno vremena i prisjetila se svih divnih trenutaka iz jedne od, ako je suditi prema onome što piše, najljepših veza u njenom životu. Doznali smo kako su se Kiki i Niki upoznali, kakvi su bili njeni prvi dojmovi i kako se njihov odnos iz žira ljetne avanture pretvorio u pravo pravcato stablo ljubavi čija se krošnja nadvila nad njihovim životima i štitila ih od kiše zlih komentara. Klasična je to ljubavna priča, ali kao svaku klasičnu priču, i ovu krasi nesretan kraj kakve inače pronalazite u gotovo svim omiljenim ljubavnim romanima. Dečko upoznaje curu, dečko zavoli curu, cura zavoli dečka, dečko odlazi na Farmu, dečko zabrije s go-go plesačicom, novinari rone suze. Nažalost, s vremenom smo takve debilane počeli nazivati showbiz vijestima. Prekid Nikoline Pišek nije "showbiz vijest", to je trač, ali nalazi se u pogrešnoj kategoriji.

Sport je ponovno u crnoj kronici, netko ponovno ne zna engleski, Zdravko Mamić se ponovno ponaša kao čoban

Za to vrijeme, u pravom se svijetu događaju stvari o kojima vrijedi pisati. Sport je ponovno u crnoj kronici, netko ponovno ne zna engleski, Zdravko Mamić se ponovno ponaša kao čoban, a za vrijeme velike tuge koja je pogodila sve one koji vjeruju u pravu ljubav, umrla je i Mia Oremović.

Najlakše je u ovom trenutku započeti s moraliziranjem i zgražanjem nad činjenicom da vijest o smrti jedne od legendi hrvatskog glumišta dobiva gori medijski tretman od divljaka koji vrijeđa mnoge, ali ponajprije inteligenciju i najobičnijeg prekida koji niti je skandalozan, niti je po čemu zanimljiviji od drugih, niti se bavi ljudima koji su "prave" medijske zvijezde u onom klasičnom smislu. Na kraju krajeva, kada vam tri četvrtine naslovnice zauzima vijest o "seksi Nikolini" koja je ponovno slobodna (što valjda znači da je sezona lova otvorena), a gore u kutu, jedva vidljivo, stoji vijest o smrti slavne glumice, imate osjećaj da ste upali u paralelnu stvarnost u kojoj žive nepopravljivi romantici koje smrt jedne ljubavi pogađa više od prave smrti. Ili ste ponovno zastranili i u ruke uzeli pogrešne novine.

No, pitanje je koga ovo čudi i tko je uistinu zgrožen činjenicom da ozbiljnim medijima vladaju vijesti kakve ste do jučer mogli pročitati samo u časopisima namijenjenim srednjoškolcima. Koliko je nas uistinu kliknulo na vijest o odlasku Mije Oremović? Da, vidjeli smo da je više nema, nakratko u glavi prevrtjeli par scena iz "Tko pjeva zlo ne misli" i automatski se prebacili na vijest o Mamiću koji ne samo da je, nakon serije najprimitivnijih pećinskih ispada, pokazao zavidnu razinu bahatosti i nekog nazvao "polupismenim", već nas je podsjetio i da je domaći primitivizam već godinama jedan od rijetkih proizvoda u koji se isplati ulagati. Ne znam jesmo li zemlja primitivaca, ali primitivci su očito najveće zvijezde. Da se u ovom trenutku pojavi vijest o nekom genijalnom hrvatskom znanstveniku koji je izumio lijek protiv karcinoma i odlučio ga besplatno podijeliti s cijelim svijetom, kao prvo, doznali bismo da smo ga na ovaj ili onaj način otjerali u Švicarsku ili neku drugu zemlju, a kao drugo, budite sigurni da bi se isti taj na listi najčitanijih vijesti nalazio iza "jebakanja majki" Zdravka Mamića i "skandala" koji uključuje voditeljicu, ronioca i go-go plesačicu.

A sad se ugodno smjestite i pripremite - počinje show

Mamić, neznanje, Bandić, primitivizam i nazadnost, Kerum, sise, Sudac, ustaše i partizani, Thompson, tračevi i Severina i odradili ste svoj posao za ostatak dana. Oko ovih besmrtnih tema možete izgraditi carstvo jer sve je drugo samo popratni materijal koji možete, a i ne morate imati. To je ono što nas zanima i najčešće jedino što nas zanima.

Kada bismo pogledali desetak godina unatrag, mogli bismo doći do zaključka da je najveći hrvatski medijski doseg dvadeset i prvog stoljeća sposobnost da održite novine na temelju deset različitih likova i tema koje se iz mjeseca u mjesec rotiraju na naslovnicama. Ako ste se više nego jednom zapitali zašto nema više relevantnih ili, nazovimo to tako, pametnih tema, očito ste zaboravili na činjenicu da oni koji se ogriješe o žutilo i zaniječu "hrvatski ZOO", propadaju ili su već propali.

Ako vam se naslovnice sastoje od primitivnih ispada, nebitnih tračeva i "ostalog", nemate se pravo zgražati nad nečijim primitivizmom jer primitivci i trivijalnost ono su što promovirate. Dali ste im prostor, uvjerili ih da su relevantni i da nekulturu i bahatost nagrađujemo mjestom na naslovnici. A sad se ugodno smjestite i pripremite - počinje show.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.