Pogledajte YouTube poslanice novog katolibanskog mesije Elvisa Duspare

Screenshot: YouTube

AKO STE dovoljno vremena proveli u ovoj zemlji, vjerojatno vam je jasno da je odgovor na pitanje "može li gore" u barem devet od deset slučajeva - može.

Stoga, svi oni koji su pomislili da su hrvatske konzervativne snage do kraja popunile redove i da su u ovih nekoliko godina ispucali sve Stojiće, Markićke, Ilčiće i Batarele - grdno su se prevarili jer... Elvis Duspara.

Dosad vam je možda promicao jer pojavljivao se tek povremeno, kao kolumnist portala Dnevno.hr gdje su o njegovoj knjizi "Nanovo rođen" hvalospjeve pisali Anđelko Kaćunko i Zrinka K.

S druge strane, Elvisa čak i katolici smatraju ekstremnim ili fundamentalistom (ili to barem ističu svaki put kad ga reklamiraju) što ga čini relativno nezanimljivim kršćanima, ali u isto vrijeme neprocjenjivim otkrićem za ateiste od kojih su ga neki već prepoznali pa se njegov ostrašćeni osvrt na kurikularnu reformu svojevremeno proširio društvenim mrežama.

No, kao što stoji u kratkom opisu na stranici izdavača, Elvis nije oduvijek bio takav. Boga je "volio samo na papiru, bio je materijalist koji je znao uživati samo u novcu i grijehu, nije išao u crkvu, nije se molio niti ispovijedao i kretao se u, mogli bismo reći, elitnom društvu i zarađivao je ogroman novac".

Uglavnom, ovaj nekadašnji član "mogli bismo reći, elitnog društva" u jednom se trenutku okrenuo Kristu, a već godinama piše knjige, satiričar je, urednik mjesečnika Nacija, smatra da je evolucija "sotonino djelo", jednom se zapitao "ako kravi ne dopustimo da ulazi u crkvu, između ostaloga zato što je gola, zašto onda ženama koje žele biti gole dopuštamo ulazak u crkvu?" i, velikog li iznenađenja, ne voli "parade pedera i domaćih izdajnika".

No, ono što je daleko zanimljivije njegov je YouTube kanal na kojem je servirao tek par videa, ali radi se o "predivnim" katolibanskim poslanicama i predviđamo mu sjajnu budućnost.

Tko soli, Boga voli

Sve je započelo s videom o vjernicima koji su "sol zemlje", sedam minuta dugom metaforom kakve se ne bi posramio ni kralj razvučenih metafora, Zoran Milanović. I baš u trenutku kad pomislite "u redu je, Elvise, voliš začinjeno, jasno nam je", Duspara kreće u pohod na one "koji se Bogu gade" - ateiste... I ljude koji se bave jogom i reikijem.

Njegova logika je sljedeća - ateisti ne vole sol, ateizam je sotonizam pa tko hranu ne soli, vraga voli. Ili nešto slično.

Duspara stoji ispod mosta, sere o soljenju i začinima i na kraju uspijeva samo u jednom - uvjeriti nas da je ovo najčudnija reklama za Vegetu koju smo pogledali u životu.

Uglavnom, ako ste povodljivi, a liječnik vam je sugerirao da smanjite unos soli, ovo nije video za vas.

Bitter demon

Duh Asiza? Demon? Što?

Većina čitatelja vjerojatno nije upoznata s ovom temom koja vas ne može zaintrigirati čak ni da je upakirana u knjigu "Harry Potter i Duh Asiza", ali lijepo je vidjeti da Duspara ima hobi. Kombinirao je ugodnu šetnju prirodom i vatrene rantove o temi koja je toliko zastupljena da Googleva tražilica među prvim rezultatima izbacuje ovaj video, tekst ovog videa i tekst o ovom videu.

Uglavnom, Duspara izuzetno dramatično priča gorku priču o apsolutno ničem, baulja prirodom i svojim budalaštinama uznemirava vjeverice, srne i lisice.

Papa Ivan Pavao, papa Franjo - đavao!

Na stranicama Vatikana pojavio se strašan video. Video toliko nezamislivo grozan da je teško preko usana i prevaliti njegovu grozomornu poruku. Dakle, papa Franjo, taj đavolji izaslanik i plod nesvetog sjedinjenja demona i čovjeka, poručio je da nas vjera u različite bogove ne bi trebala razdvajati već ujediniti pa stoga valja poticati dijalog. Ujediniti? Dijalog??!?

E, neće moći.

Ako je vjerovati Duspari, dijalog je dobar u teoriji, ali samo ako se vodi onako kako je on zamislio. Štoviše, ne samo da bi nas trebale razdvajati religije već bi se i oni koji vjeruju u istog Boga trebali razbiti u manje nebitnih skupina onih koji se glože oko tumačenja iste gluparije.

Primjerice, jedni prate Dusparu, a drugi Simonu Gotovac.

1000 zašto, 1000 nešto

Ovo je za sad najveći Elvisov hit. Jednim dijelom zato što se radi o važnoj temi o kojoj pričaju svi iako rijetki imaju pojma o čemu zapravo pričaju, a drugim zato što je Duspara dosegao novu razinu uzjebanosti. I dok neki odgovore na goruća pitanja traže u samom kurikulumu ili razgovoru sa stručnjacima, drugi će ih potražiti u videu čovjeka koji se 15 minuta iščuđava, uznemireno hoda na mjestu i citira Ferića u loše osvijetljenom dvorištu.

I ne znate što je bolje, guranje njuške u kameru, žvakanje, njegova nevjerojatna sposobnost da iznenadi samog sebe onim što je malo prije podcrtao, rečenica "psuje se tu i Bog, eksplicitno" ili to što se nameće kao autoritet unatoč iskrenoj zbunjenosti konceptom javnog okupljanja. "Uopće mi nije jasno kako može doć' 50 tisuća ljudi na Trg i podržavat' nešto", pita se izbezumljeni Duspara tjerajući pritom gledatelje da se zapitaju nije li sve ovo samo cinični performance čiji je cilj ismijati nazadnjake.

Nažalost, veća je šansa da se radi o staroj, dobroj i nenamjerno smiješnoj hrvatskoj stvarnosti.  

Kad je Vijak sreo Maticu

Ako ste se ikad zapitali zašto su svi oni slikoviti opisi seksa toliko zgrozili Elvisa, odgovor možda leži u ovom videu.

Duspara je očito stara duša. Romantičar. Čovjek koji voli sočan eufemizam.

Primjerice, njegova kratka, romantična i poučna priča o vijku i matici daje vam uvid u to kako bi izgledala "Ulica Sezam" kada biste izbacili Muppete i ubacili homofobnog automehaničara. U isto vrijeme to je lekcija o razmnožavanju, inteligentnom dizajnu i položaju žena i muškaraca u društvu prema Duspari.

Počinje s "vijak u vijak ne ide, matica u maticu ne ide", a završava s "vicem" o tri žene koje pišaju u jedan lavor. Razmislite o tome. Dobro razmislite o tome.

Jer Duspara očito nije.

BONUS: Za dom spamni

I da ne pomislite da je "katoliban" u naslovu uvreda. Daleko od toga, to je nešto čime se Duspara ponosi i termin koji i sam koristi kada govori o sebi i svojim uvjerenjima.

Uglavnom, da ne gubite vrijeme na sat i pol videa koji je još samo jedan izvor nemilosrdnog spamanja pričom o "starom hrvatskom pozdravu" i koliko je on "kontroverzan", katoliban ili vjerski fanatik je netko, objašnjava Elvis, tko u Krista vjeruje više od vas, čovjek koji smatra da je poklič za dom spremni "ugrađen u gene svakog Hrvata još od sedmog stoljeća prilikom obećanja papi Agatonu" i netko tko će zbog "tri riječi koje neprijateljima lede krv u žilama" proliti i pokoju suzu. Baš kao Elvis tijekom promocije svoje knjige.

Jer wannabe ustaše i desničari su za dom spremni. Katolibani su za dom spremniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.