Pogledali smo Južni vjetar: Ubrzanje. Ovo su dojmovi

Foto: Press

SRPSKA franšiza Južni vjetar jedan je od većih regionalnih fenomena unazad desetak godina i teško je da vam se nije barem jednom našla na radaru, bilo kao film ili serija. A čak i ako niste pogledali niti jednu jedinu scenu, vjerojatno ste naišli na pjesme sa soundtracka koje redovito haraju trendingom na YouTubeu.

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Trap-folk zvuk koji dominira soundtrackom ujedno je i jedan od razloga zbog kojih su neki izbjegavali pogledati seriju koja djeluje kao još romantiziranja "dizelaša" na kakvo smo u srpskoj kinematografiji često nailazili.

No, o tome ćemo nešto kasnije.

Savršen recept za kinohit godine

Čisto tehnički gledano, Južni vjetar gotovo je savršeno prilagođen ukusu masa naviknutih na visoke produkcijske standarde gledatelja navučenih na zapadnjačku produkciju. Red brzih auta, red humora, red akcije i sve vrhunski snimljeno i zapakirano.  

To je vidljivo od prvih sekundi filma Južni vjetar: Ubrzanje koji upravo dolazi u kina i vjerojatno će biti najveći regionalni kinohit godine.

Da previše ne spoilamo radnju, sve se nastavlja na priču filma i serije, a Petar Maraš i Baćo ovog puta spašavaju mlađeg Maraša koji se uvukao u probleme zbog želje da se osamostali i stvori vlastiti biznis. Naravno, to otvara cijeli niz problema i Petar je prisiljen krenuti u avanturu prepunu očekivanih i manje očekivanih obrata. Put od sitnog kriminalca do suradnika države koji surađuje sa starim udbašem Crvenim nije nimalo lak i svaki se pogrešan korak može platiti životom... I ostale već viđene šeme.  

Objektivno, Ubrzanje je kompilacija svega što smo već vidjeli u gomili američkih krimi i akcijskih filmova, ali uz dodatak, također očekivanih, balkanskih motiva. I to je očito dobitna kombinacija koju tvorac i redatelj Miloš Avramović nije imao namjeru mijenjati, a objektivno gledano, nije imao ni razloga za to. Logikom "ako nije potrgano, ne popravljaj", dao je gledateljima sve ono što i očekuju, ali malo je sve frizirao jer ovo je ipak nastavak razvikanog prvijenca.

 

Bugarima bi mogao zasmetati

U isto vrijeme, sve ovo savršeno funkcionira i jednom kad završi nešto sporija prva trećina filma, stvari se vrlo brzo počinju razvijati i pred sobom imamo film koji ni po čemu ne zaostaje za stranom produkcijom. Naime, ako niste pratili seriju pa ste se iz ovog ili onog razloga našli u kinu, neće vam nedostajati konteksta jer vrlo je lako pohvatati tko je tko i zašto rade to što rade, ali to može donekle zagnjaviti fanove kojima će prva trećina biti malo prespora.

No, za nas koji smo u ovo tek ušli, ovo razvlačenje zapravo odlično funkcionira jer imate vremena poloviti konce i (donekle) skužiti tko je tko i zašto se sve ovo događa. Na kraju dana, priča o kriminalcima koji u nastojanju da legaliziraju svoj posao nailaze na prepreke koje ih vraćaju u život od kojeg toliko žele pobjeći, sve je samo ne originalna tema.

Ono što film drži iznad površine i spašava ga od toga da ne upadne u baruštinu klišeja su izvedbe kompletne glumačke ekipe u kojoj je doslovno teško pronaći ulogu koja ne funkcionira. Miloš Biković (Petar) i Miodrag Radonjić (Baćo) odlični su kao vodeći dvojac. Ta kombinacija (jedan strejter, a drugi komični i/ili kaotični sidekick) funkcionira otkako je Shane Black pronašao savršen balans u svemu što je ikad napisao - od izvrsnog Smrtonosnog oružja do kriminalno prespavanih Dobrih momaka. Ideja "kriminalca zlatnog srca" također nije ništa novo, ali to je manje bitno ako funkcioniraju i likovi i glumci koji ih utjelovljuju.

Miki Manojlović (Car), Jovana Stojiljković (Sofija), Luka Grbić (Nenad), Aleksandar Berček (Crveni) i Zachary Baharov (Kiril), svi su oni odradili odličan posao pa cijeli projekt debelo nadilazi očekivanja prosječnog skeptika. Nakon što se radnja preseli u Bugarsku možda i ne nailazimo na previše likova koji uspijevaju biti više od karikatura bugarskih rednecka koji su 50 nijansi prljavog užasa, ali neće vas smetati.

Osim ako niste Bugar.

Promocija krimosa?

Nadalje, scenarij nije iritantno "poglupljen" da bi se svidio baš svakom idiotu koji od filma ne traži više od jurnjave, sisa, pištolja i psovanja. Istina, klišeji vas šoraju na svakom koraku i ako ste pogledali više od 10 akcijskih filmova, neće vam promaknuti, ali sve je to jako dobro zapakirano.  

Osim toga, moderna montaža i jasan cilj da se snimi u prvom redu zabavan film natjerat će vas da se nikad ne dosađujete gledajući ovu preko dva sata dugu mješavinu svega na potezu od krimi drame do vesterna. Ovo je ujedno i još jedan u dugom nizu dokaza koje će kritičari domaćeg filma koristiti kada se po tko zna koji put osvrnu na činjenicu da je srpski film redovito zabavniji od hrvatskog. Pogotovo u slučajevima poput ovog, kada primarna namjena filma nije da ostvari zanemariv uspjeh na regionalnim festivalima, već da privuče što veći broj gledatelja, ne ostavi ih razočaranima i ostavi otvorena vrata za treći dio.

Bitno je i s kakvim očekivanjima ulazite u kinodvoranu jer ako ste se, iz nekog nepoznatog razloga, nabrijali na sporokotrljajuću dramu koja će vam diskretno docirati o opasnostima bavljenja kriminalom ili kompleksne i slojevite likove o kojima će pasionirani ljubitelji sedme umjetnosti godinama raspravljati - ovo nije taj film.

Ovo je zabava za najšire mase i zapravo je pohvalno koliko su kvalitetnih elemenata uspjeli ubaciti u film o dva krimosa koji spašavaju trećeg. Ovo možda nije balkanski odgovor na raspamećeni i stilizirani kaos Johna Wicka (iako se dolazak Maraša tako najavljuje), ali uspijeva u tome da postane više nego solidan nastavak jednog od najgledanijih srpskih filmova u posljednjih 20 godina.

Bit će ovo ujedno i savršena prilika da se uobičajeno naporni kritičari ponovno dohvate utjecaja koji ovaj i slični filmovi imaju na srpsku mladež koja je oduvijek naklonjena krimosima koje tamošnji umjetnici slave u filmovima, glazbi i modi. No vraćamo se na staru raspravu o tome inspirira li umjetnost život ili obratno. Ovo je tema koje će se dušobrižnici dohvatiti svaki put u nastojanjima da pronađu jednostavne uzroke kompleksnih problema pa onda krivce traže u filmovima, glazbi i videoigrama. Kao da su ljudi živjeli u slozi prije Ramba i komodorca.

No to će samo pomoći promociji filma.

Sve u svemu, ako ste fan prvog filma i serije, svidjet će vam se i Ubrzanje, ali pripremite se na puno slabiji soundtrack.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.