"Pogledat ću tvoj Facebook profil prije nego što javim tvojoj majci da si mrtav"

Screenshot: YouTube

GUBITAK voljene osobe vjerojatno je najgora stvar s kojom se možemo uočiti u životu. Ništa lakše nije liječnicima koji najgoru vijest moraju prenijeti prijateljima i obitelji umrlog pacijenta. 

Louis M. Profeta, liječnik hitne pomoći iz Indianapolisa, podijelio je 2019. na LinkedInu razlog zbog kojeg uvijek pogleda Facebook profil pacijenta prije nego što kaže njegovim roditeljima da je preminuo. Objava pod naslovom "Pogledat ću tvoj Facebook profil prije nego što javim tvojoj majci da si mrtav" privukla je tisuće lajkova i komentara.

"To me nekako čini čovjekom. Vidiš, uskoro ću promijeniti živote tvojih roditelja. Za otprilike pet minuta, oni više nikada neće biti isti", započeo je.

"U ovom trenutku si samo bezimeno mrtvo tijelo po kojem smo lupali, zabadali u njega cijevi i igle i očajnički ga pokušavali spasiti. Nema pokreta, nema života, ničega što bi mi reklo da si nekada živio i imao snove. Dugujem im da naučim nešto o tebi prije nego što im kažem."

Profeta objašnjava da ga smrt pacijenata ljuti: "Možda si slao poruke umjesto da gledaš cestu ili si vozio pijan umjesto da pozoveš Uber. Možda si prvi put ušmrkao heroin, Xanax ili liniju kokaina. Možda si samo vozio bicikl bez kacige ili nisi poslušao svoje roditelje kad su te molili da se ne družiš s tim 'prijateljem' ili da budeš oprezniji na velikim križanjima. Možda si samo odustao. Možda ti je samo bilo suđeno, ali velike su šanse da nije."

Profeta je potom objasnio zašto gleda Facebook profile pacijenata: "Uzmem tvoju vozačku dozvolu, pogledam fotografiju i upišem tvoje ime na Facebooku. Postoji mogućnost da imamo zajedničke prijatelje jer poznajem puno ljudi."

"Vidim da nosiš istu ogrlicu i naušnice koji sada stoje u posudi za uzorke na pultu, istu kapu ili jaknu koja je sad razderana i umrljana krvlju. Čini se da si je nosio na koncertu U2. Čuo sam da je bilo super. Vidim tvoj osmijeh, boju očiju kad su ispunjene životom, vidim te kako se zabavljaš na plaži, pušeš svjećice, provodiš Božić kod bake, a vidim da imaš i psa. Vidim te i kako stojiš s mamom i tatom ispred ulaza na fakultet. Barem ću znati tko su tvoji roditelji kad uđem u prostoriju. Tako mi je puno lakše - jedno pitanje manje koje moram postaviti. Na neki način imaš sreće što to ne moraš gledati. Tata iznova viče tvoje ime, mama si čupa kosu sklupčana na podu…"

"Gledam tvoj profil na Facebooku prije nego što im kažem da si mrtav jer me to podsjeća da govorim o osobi, nekome koga vole. To utiša onaj glas u mojoj glavi koji trenutno vrišti na tebe pitajući se kako si im to mogao učiniti", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.