VIDEO 3.6 milijuna pregleda: Genijalan trik za promatranje Van Goghove Zvjezdane noći

Screenshot: Twitter

ZVJEZDANA NOĆ slavno je djelo Vincenta van Gogha koje već više od 130 godina plijeni pažnju gledatelja, a sada se na Twitteru pojavio video koji pomoću genijalnog trika nudi sasvim novo iskustvo promatranja slike.

Ples Zvjezdane noći

Zbog ove jednostavne optičke iluzije učinit će vam se kao da se Van Goghovo nebo zaista okreće. Sve što trebate učiniti je promatrati središte rotirajuće spirale 20 sekundi, a zatim pogled usmjeriti prema slici. Vidite li čaroliju Zvjezdane noći?

Video je pregledan više od 3.6 milijuna puta u samo tri dana otkako je objavljen, a ljudi pišu kako je riječ o zaista neobičnoj iluziji.

"Wow, zaista se miče", napisao je jedan tviteraš, a drugi dodao: "Pitam se je li ju on ovako vidio kad je slikao?" Treći je napisao: "Ovo je nevjerojatno."

Kako je nastala slika?

Inače, slika je nastala u mračnom razdoblju života nizozemskog slikara. Van Gogh je promatrao nebo iz svoje sobe u umobolnici u Saint Paul de Mausoleu, smještenoj u Provansi, gdje se liječio od akutne manije i delirija.

Slikar je u tom razdoblju patio od halucinacija, a ovo remek-djelo zapravo je njegovo poimanje kovitlanja noćnog neba. U svojim pismima bratu napisao je da je sanjao mjesec i zvijezde, no nikada nije otkrio je li zadovoljan slikom.

"Često mislim da je noć življa i bogatije obojena od dana", jedna je od čuvenih izjava nizozemskog slikara koja opisuje čaroliju noći. Van Gogh nikada nije doživio priznanje tijekom svog života, a slika se danas čuva u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti.