Pokušao sam cijeli dan raditi u virtualnoj stvarnosti - bilo je užasno

Foto: 123RF

NOVINAR Alex Hern za Guardian odradio je dan u virtualnoj stvarnosti. U nastavku prenosimo dijelove njegovog opisa tog iskustva.

"Nagovorio sam urednika da mi dozvoli da pokušam te sam proveo radni dan u Oculus Riftu – headsetu za VR koji je namijenjen stvaranju osjećaja virtualne stvarnosti. Moj savjet? Nemojte raditi ono što sam ja učinio".

Što sam učinio

"Većina mog posla uključuje rad za stolom i baratanje uređivačem teksta. To nije najbolja vrsta rada za virtualnu stvarnost - da je moj posao manipuliranje 3D objektima, onda bi mi lakše palo prebaciti se u VR satima u komadu. Ali, radite s onim što imate.

Na kraju sam se odlučio za dvije aplikacije pomoću kojih sam mogao zaslon svog računala promatrati u virtualnom svijetu: BigScreen i Virtual Desktop.

Niti jedna od njih nije dizajnirana za rad u CMS-u baziranom na mreži (vjerojatno zato što je to glupa ideja). BigScreen je aplikacija za dijeljenje ekrana te je korisna za gledanje filmova s nekim na drugom kontinentu ili igranje igara pred publikom.

Virtualni Desktop stavlja vaš zaslon pred vas u virtualnom prostoru. To je sve. Ako imate mali monitor može biti kul da igrate igre na ekranu od 100 inča, ali to je u principu to. Obje vam aplikacije dopuštaju da promijenite okruženje te možete raditi u savani ili kod logorske vatre. To je i najbolja stvar kod VR-a: mogućnost da pogledate od ekrana i vidite nešto drugo osim sivih oblaka iznad grada.

Sve ostalo baš i nije super".

O moj Bože - moje oči!

"Prva stvar koju primijetite je da vas smetaju mnoge stvari kojih nema u stvarnom svijetu. Teško je pronaći i koristiti miš i tipkovnicu. Postoji razlika između tipkanja da ne gledate u tipkovnicu i tipkanja ako ne vidite ruke. To sam naučio na teži način. Problem je i kad izgubite miš. Imao sam slušalice, ali prilično sam siguran da mi se urednik smijao dok sam pokušavao naći miš, a da pritom ne prolijem kavu. Ionako je nisam mogao piti, jer je Oculus dizajniran tako da ne možete ništa piti.

Kad uključite uređaj prva poruka kaže da 'prestanete s korištenjem ako iskusite neugodu'. Nadalje vam se savjetuje da se 'odmorite bar 10 do 15 minuta svakih pola sata'. Za nekog tko je naviknut ignorirati takva upozorenja, možete pokušati i ovo ignorirati. Ali, tri sata nakon početka bio sam svjestan boli u očima, glavi i licu. Bilo mi je i malo slabo, a panika me uhvatila kad mi je čelo utrnulo.

Odustao bih već u podne, ali obećao sam uredniku. Ispada da ako koristite monitor od 100 inča te onda prikažete bijelu web-stranicu, buljit ćete samo u usijano središte satima. Ne možete skrenuti pogled, a čak i ako zatvorite oči, svjetlo je prejako te ga još uvijek vidite.

Do popodneva sam se naučio nositi sa svim problemima te sam uspio progurati do kraja dana uz manje fizičke boli".

Kutak koncentracije

"Iskustvo malog kutka mirnoće je zapravo dosta učinkovito, osobito za nas koji radimo u uredima bez zidova. To je značilo da sam bio usredotočeniji na pisanje te sam završio tekst od 2500 znakova do kraja dana.

Nisam uspio u nekim drugim naumima, kao što je stvaranje nekoliko monitora između kojih bi se onda mogao prebacivati. Bilo je neobično i prebacivati se između kontrola Oculusa, miša i tipkovnice.

Jasno je da je za neke poslove VR budućnost. Ne treba vam dugo da shvatite da bi to

moglo promijeniti sve za one koji se bave 3D modeliranjem. Ali, u skorijoj budućnosti, teško. Još uvijek nema podrške za mijenjanje aplikacija.

Da se to sve popravi trebalo bi iznova zaključiti što se može raditi na VR platformi te će zasigurno doći do još dosta pogrešaka dok ne smislimo pravo korisničko sučelje za ovakvu vrstu rada", zaključuje Hern.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.