Postoje li pravi superheroji?

Otkad su čelnici holivudskih studija nanjušili da u pričama o superherojima leži golem novac, iz godine u godinu bombardirani smo raznoraznim filmovima različite kvalitete. Čini se da ova manija ne prestaje jer u ovom trenutku "Scott Pilgrim" oduševljava kritiku i publiku diljem svijeta (još uvijek se ne zna kada će se film pojaviti u domaćim kinima), a i u idućih nekoliko godina očekuje nas pregršt novih adaptacija, franšiza, spin-offova i oživljavanja prijašnjih podbačaja kao što su Flash i The Shadow (riječ je o nagađanjima, ali neki tvrde da bi se filma trebao dohvatiti Quentin Tarantino, ali za sada sve djeluje kao neprovjereni internet-trač). Fascinacija stripom osvojila je i male ekrane pa smo i u našim krajevima imali priliku gledati nedavno ukinute "Heroje". Stoga, nije pretjerano iznenađenje da se ova zaluđenost junacima stripova prebacila i u svijet dokumentarnih serija.

Popularni Stan Lee, legenda američkog stripa i osoba koja stoji iza likova kao što su Spiderman, Daredevil, Iron Man, Hulk ili X-Men, odnedavno je u svoj dosje upisao i angažman na novoj dokumentarnoj seriji History Channela. Naime, riječ je o seriji "Stan Lee's Superhumans" koja se od klasičnih priča o superjunacima razlikuje u jednom ključnom detalju – ovi su "superjunaci" stvarni.

Daniel Browning Smith, voditelj emisije i čovjek koji, zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj fleksibilnosti, drži nekoliko rekorda u Guinnessovoj knjizi rekorda, iz emisije u emisiju putovat će svijetom u potrazi za ljudima koji posjeduju nevjerojatne sposobnosti koje autori serije drže zanimljivim u kontekstu junaka mnogobrojnih stripova. Već u prvoj epizodi savitljivi Smith okupio je zanimljivu grupu čudaka koji su, naravno, pokazali svoje "supermoći", a uz pomoć mnogobrojnih naučnika i doktora pokušat će objasniti i po čemu se ti "nadljudi" razlikuju od prosječnih građana. Primjerice, tu je Rajmohan Nair (Electro Man) koji je nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva otkrio da je imun na elektrokuciju ili Scott Flansburg čija je supermoć brzinsko rješavanje matematičkih zadataka (iako je teško povjerovati da bi ova super moć izrodila kvalitetan strip). Zatim, tu je i najjači čovjek na svijetu, Dennis Rogers koji golim rukama savija alat i potkove, dok Juana Ruiza, koji je slijep od rođenja, izdvaja sposobnost eholokacije, inače karakteristične za šišmiše i Matta "Daredevila" Murdocka.
Doduše, neki bi mogli doći do zaključka da se ovdje radi o cirkuskim atrakcijama, a ne superjunacima, a i Stana Leeja vidjet ćete samo u uvodu. Ipak, riječ je o zanimljivoj seriji koja će zasigurno pronaći svoju publiku.

Zasad su snimljene samo četiri epizode u trajanju od 45 minuta, ali i to je sasvim dovoljno jer u idućim epizodama imat ćemo priliku pogledati cijelu plejadu zanimljivih frikova među kojima su: Bob Munden (najbrži revolveraš na svijetu), Shi Yan Ming (šaolinski svećenik koji je popularni "one inch punch" podigao na višu razinu), Dean Karnazes (čovjek koji ne osjeća umor i u stanju je istrčati 50 maratona u 50 dana), John Ferraro (glavom zabija čavle), Tim Cridland (ne osjeća bol) i Jyothi Rain (indijski Spiderman).
Vrijedi spomenuti i slučaj Finca Timoa Kaukonena, "superjunaka" koji će se pojaviti u drugoj epizodi. Njegova je moć podnošenje ekstremno visokih temperatura, a nedavno smo u medijima imali priliku pročitati i tragičnu priču o njegovom posljednjem natjecanju u sjedenju u sauni. Naime, nakon šest minuta provedenih na temperaturi od 110 stupnjeva, Kaukonen se onesvijestio, a njegov kolega Vladimir Ladiženski kasnije je i preminuo u bolnici.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.