Predvidjeli budućnost: "Znali" su što će se događati, a mnogi su im se smijali

Foto: Guliver Image/Getty Images, Wikipedia

ZNANSTVENICI i autori znanstvene fantastike oduvijek su bili ispred svog vremena, a njihove ideje ponekad se čine sulude.

No, te "sulude" ideje često se znaju pretvoriti u stvarnost ili barem motivirati druge da tuđe riječi pretvore u djela.

Ovo su neki od izuma koji su opisani puno prije nego što su se pojavili.

1. Pametni telefon

U intervjuu za The New York Times, Nikola Tesla još je 1926. predvidio da ćemo u budućnosti svi komunicirati putem mobilnih telefona i videopozivima. Gotovo 40 godina kasnije, Isaac Asimov također je točno predvidio da ćemo s bilo kime na Zemlji komunicirati putem satelitske komunikacije i da nam neće biti potrebne žice.

2. Visoka tehnologija u školama

Francuska serija ilustracija En L'An 2000 s kraja 19. i početka 20. stoljeća predvidjela je škole koje u obrazovanju koriste modernu tehnologiju nalik računalima. Naravno, nismo svi povezani žicama i ne moramo nositi posebne kacige, ali bitna je namjera. Činjenica jest da se računala koriste i da nije potreban odlazak u knjižnice jer je više-manje sve dostupno online.

3. Slušalice i moderni televizori

Još 1953. Ray Bradbury u svom kultnom romanu Fahrenheit 451 predvidio je bežične slušalice (ili "školjke"), a opisao je i ogromne televizore ravnih ekrana kakve danas koristimo.

4. Popularizacija računala

Isaac Asimov, američki pisac i profesor biokemije, predvidio je niz stvari, a njegova su predviđanja često bila izuzetno precizna. Uglavnom, bio je uvjeren da će računala zavladati svijetom i da će u ranim osamdesetima društvo doći do stupnja da više neće moći funkcionirati bez računala te da će svaki dom biti opremljen s tom tehnologijom.

5. Kreditne kartice

Osoba zaslužna za ideju kreditne kartice bio je utopijski pisac znanstvene fantastike Edward Bellamy koji je ovaj izum opisao u svojoj knjizi Looking Backward iz 1888.

6. Tablet

Nije tajna da su tvorci moderne tehnologije inspiraciju tražili u djelima znanstvene fantastike, a jedan od poznatijih autora u ovom žanru je Arthur Clarke. On je još 1968. napisao 2001: Odiseju u svemiru u kojoj se bavi izvanzemaljskoj civilizaciji koja stvara život na Zemlji. Između ostalog, u knjizi je opisao i elektroničke novine koje su najsličnije današnjim tabletima.

7. Pametni satovi

Pametni telefoni i fitnes narukvice danas su popularni, ali kasnih sedamdesetih malo je tko o njima pričao. Točnije, o njima je pisao ruski pisac Kir Buličov u svom romanu Za sto godina iz 1978., u kojem je opisao narukvice s brojevima koje su bljeskale na njima.

8. Let na Mjesec

Jedno od svakako najpoznatijih predviđanja je ono Julesa Vernea koji je 1865. predvidio let na Mjesec i prilično ga detaljno opisao u svom romanu Od Zemlje do Mjeseca. Njegova su predviđanja zanimljiva jer unatoč tome što nije imao podatke, neke njegove brojke iznenađujuće su točne.

9. Društvene mreže

Edward Morgan Forster 1909. napisao je priču The Machine Stops u kojoj opisuje svijet u kojem ljudi uglavnom komuniciraju putem ekrana, a to je, pogledamo li oko sebe, itekako precizno predviđanje.

10. Atomska bomba

H.G. Wells 1914. objavio je roman The World Set Free u kojem ne samo da je predvidio nuklearno naoružanje, već je i naveo dr. Lea Szilarda, čovjeka koji je patentirao ideju nuklearnog reaktora, da opravdano strahuje od korištenja atomske bombe.

Iako se u knjizi radi o uranijskoj ručnoj bombi, znanost iza ideje o ovom oružju bila je 30 godina ispred svog vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.