Preminuo legendarni glumac iz Ljudi u crnom

Screenshot: YouTube

POZNATI glumac Rip Torn preminuo je s 88 godina.

Njegov agent objavio je da je "glumac preminuo u utorak poslijepodne u miru svog doma u Lakevilleu u Connecticutu, okružen suprugom Amy Wright i kćerima Katie Torn i Angelicom Page".

Torn je poznat po ulogama grubih likova koji su nerijetko bili popularniji od zvijezda filmova. Njegova 65-godišnja karijera bila je ispunjena brojnim zapaženim ulogama, među kojima je bila najuspješnija ona u komediji The Larry Sanders Show za koju je dobio šest nominacija za Emmy i jednu osvojenu statuu.

Bio je nominiran za Oscar za sporednu ulogu u filmu Cross Creek iz 1983. godine.

U Ljudima u crnom s Willom Smithom i Tommyjem Leejem Jonesom glumio je Zeda, šefa agencije, a ulogu je ponovio i u nastavku filma iz 2002. godine.

Rođen je kao Elmore Rual Torn Jr. u mjestu Temple Texasu 6. veljače 1931. godine. Njegova majka bila je teta glumice Sissy Spacek. Studirao je glumu na Sveučilištu u Teksasu, a nakon preseljenja u New York išao je na tečaj kod legendarnog trenera glume Leeja Strasberga.

Od početka karijere pojavljivao se u visokoprofilnim produkcijama, poput "Lica u gomili" Elije Kazana, "Kralja kraljeva" Nicholasa Raya i nekoliko epizoda serije ''Presents'' Alfreda Hitchcocka. Bio je i prvi izbor za glavnu ulogu u filmu "Goli u sedlu" 1969. godine, no ona je na kraju pripala Jacku Nicholsonu i pretvorila ga u zvijezdu. Redatelj i glumac Dennis Hopper kasnije je tvrdio da je Torn ostao bez te uloge jer je potegnuo nož na njega tijekom jedne svađe. Torn ga je tužio tvrdeći da je Hopper taj koji je mahao nožem, a sud se složio s njim i dodijelio mu 475.000 dolara odštete.

Jedna od najšokantnijih uloga bila je ona u eksperimentalnoj političkoj drami Maidstone, u kojoj se nalazi zloglasna scena u kojoj Torn redatelju i glumcu Normanu Maileru razbija glavu čekićem. Kasnije je otkrio da je bila riječ o igrački, no činjenica je da su se toliko bili uživjeli u svoje uloge da je Mailer Torna ugrizao za uho. Torn je glumio i u klasiku "The Man Who Fell To Earth" s Davidom Bowiejem.

Glumio je i na Broadwayu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.