Preminuo Relja Bašić

Screenshot: YouTube

VELIKAN hrvatskog glumišta Relja Bašić preminuo je sinoć u 87. godini u Zagrebu.

Rođen je u Zagrebu 14. veljače 1930. godine. Diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u klasi dr. Gavelle.

Pri kraju studija 1955. redatelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gdje je ostvario niz uloga s istaknutim redateljima (Stupica, Radojević, Gavella, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigrao 498 predstava. U stalnom angažmanu ostaje do 1967. godine.

Sljedeće godine prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Odigrao je 797 predstava i realizirao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Joe Egg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

S grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima 1974. godine, a u njemu kao mjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. Teatar u gostima tijekom svog trajanja izveo je 4213 predstava u 340 mjesta i gradova u Hrvatskoj, ali i inozemstvu-

Na filmu je debitirao kao student u 1954. u antologijskom Koncertu Branka Belana, a za ulogu u Rondu Zvonimira Berkovića osvojio je i Zlatnu arenu u Puli 1966. Najpoznatija je njegova uloga ona gospodina Fulira iz Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.