Priča dječaka s traktora: Kakav je to film o Oluji snimljen u Srbiji?

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/Pixsell

SRBI su snimili film Oluja o događajima u Hrvatskoj u kolovozu 1995. godine, a filmska ekipa na čelu s redateljem Milošem Radunovićem kaže da je u pitanju veliki film po istinitim događajima. Trailer filma objavljen je prije nekoliko dana, a na konferenciji za novinare redatelj je rekao da je "od 250 tisuća priča izabrao najfilmskije".

>>Srpskog blogera napadaju zbog objave o filmu Oluja: "Ima li scena zlikovca Arkana?"

Radunović kao redatelj i scenarist iza sebe nema puno velikih projekata, a glumci koje je angažirao za film nisu poznati hrvatskoj publici. Jedan od njih, Zlatan Vidović, glumio je u filmu Dara iz Jasenovca koji su čak i srpski povjesničari proglasili propagandom.

 

"Srbi iz Krajine su zaboravljeni, nije im posvećena nikakva pažnja. Bosni su posvećena Lepa sela, lepo gore i još filmova, a o događanjima u Hrvatskoj nitko nije snimao", rekao je novinarima redatelj i scenarist Radunović.

Osim filma, čija je premijera predviđena za jesen, Oluja će biti prikazana i kao serija od 12 nastavaka

Priča iz perspektive dječaka s traktora 

"Film će se razlikovati od serije, u kojoj će se više pažnje obratiti na Ivana, dječaka koji je cijelu svoju obitelj prevezao na traktoru. Nažalost, nisam imao priliku upoznati ga i popričati s njim. Odabrao sam njega jer mi je najtužnije kad su djeca žrtve", kaže redatelj.

Radunović tvrdi da je za potrebe snimanja pričao s tisućama izbjeglica iz Hrvatske.

"Trebalo mi je dva do tri dana da bi mi se jedna osoba otvorila i počela pričati. Oni su to potisnuli, neki čak nisu ni željeli da se toga prisjećaju. Pokušao sam u tim razgovorima da što bolje shvatim što im se dogodilo.

Svatko od njih je proživio toliko stvari u to vrijeme koje se mogu obuhvatiti jednim filmom. Bilo je svega dok smo pričali, posebno suza. Nisam plakao dok sam slušao priče, ali sam na snimanju mnogo plakao s ekipom", tvrdi Radunović.