Prijatelji životinja: Vegetarijanci žive duže i zdravije

POVODOM Svjetskog dana bez mesa, udruga Prijatelji životinja organizirali su degustaciju i dijelili veganski proizvode.

I ove je godine u Hrvatskoj obilježen Svjetski dan bez mesa i to u Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Sisku i Zagrebu. Udruge Prijatelji životinja i Glas životinja građanima su na svojim štandovima kroz veganske degustacije, recepte i edukativne materijale predstavili bogatstvo bezmesne prehrane.

Svjetski dan bez mesa obilježava se od 1985.

Svjetski dan bez mesa (Meatout) pokrenut od organizacije FARM (Farm Animal Rights Movement), a obilježava se diljem svijeta, 20. ožujka još od davne  1985. godine. Potragu za zdravim bezmesnim proizvodima građanima olakšava europska V-oznaka koja je već godinu dana prisutna u Hrvatskoj, a koju je do sada dobilo pet hrvatskih tvrtki. Kako bi građane bolje upoznali s V-oznakom povodom Svjetskog dana bez mesa postavljeni su jumbo plakati u šest hrvatskih gradova (Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu).

Vegetarijanci žive duže i rjeđe oboljevaju


Broj građana koji se odlučuju na vegetarijansku prehranu raste svakim danom. Istraživanja su pokazala da vegetarijanci imaju 2 posto nižu stopu smrtnosti svih oboljenja, žive duže i rjeđe obolijevaju. Osim na zdravlje čovjeka, u svijetu se sve više upozorava na utjecaj mesne industrije na okoliš, s posebnim naglaskom na njezin utjecaj na globalno zatopljenje. Izvještaj UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) objavio je izvještaj prema kojem mesna industrija uzrokuje više stakleničkih plinova od ukupnog svjetskog prometa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.