Privatna zbirka Huberta de Givenchyja prodana za 114 milijuna eura

Foto: EPA

PRIVATNA zbirka francuskog modnog dizajnera Huberta de Givenchyja prodana je na dražbi u Parizu za više od 114 milijuna eura, što je svota dvaput veća od procijenjene, objavila je aukcijska kuća Christie's koja je organizirala događaj.

Ključnih 800 lotova sastavljenih od umjetničkih djela - slika i skulptura te izvanrednog namještaja iz 18. stoljeća, prodavalo se na dražbi organiziranoj od 14. do 17. lipnja.

Dvije online prodaje koje obuhvaćaju još 478 skupina predmeta održavaju se online i završavaju sutra.

Dvostruko viša cijena od procijenjene

Predmeti ponuđeni na fizičkoj dražbi prodani su za ukupno 114.4 milijuna eura, što je dvostruko više od procjene od 50 milijuna. Postignuti su novi rekordi kad je riječ o prodaji antiknog namještaja njemačkog majstora Davida Roentgena.

Žena koja hoda, skulptura Alberta Giacomettija, prodana je za 27 milijuna eura i najskuplja je umjetnina prodana u Francuskoj od početka godine te ujedno rekordna svota za djelo iz nadrealističkog razdoblja tog umjetnika.

Među prodanim umjetninama su i djela Joana Miròa te Pabla Picassa. Kupci iz cijelog svijeta sudjelovali su na dražbi, od kojih je 57 posto bilo iz Europe i s Bliskog istoka, 30 posto s američkog kontinenta te 12 posto iz Azije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.