Probali smo krafnu od 3 eura i poprilično nas je razočarala

Foto: Luka Šangulin/Index

ZAGREB već nekoliko godina trese "krafnomanija". Svake veljače slastičarnice i pekarnice natječu se u tome tko će ponuditi zanimljiviju krafnu, a sukladno povećanju raznolikosti ponude povećavaju se i cijene.

Naša ekipa iz Index Shoppinga ranije je isprobala "klasične" krafne iz trgovina i poznatih pekarnica, a mi, kao i prijašnjih godina, zaputili smo se probati one nešto neobičnije u poznatim zagrebačkim slastičarnama i trgovinama. Neke nismo uspjeli uhvatiti ove godine (popularne sourdough krafne u Broomu 44, primjerice), ali što je tu je...

No, da ne duljimo, ovo je naš sud.

Orijent

Krafna pistacio i malina / Krafna čokolada i karamela

Cijena: 2.45 € (18.46 kn)

Ivana:

S obzirom na nedavnu "dramu" oko Orijenta (poslovnica kod Trga je zatvorena, a poslovanje se prebacilo na "staru" poslovnicu na Maksimirskoj), jako me zanimalo je li se nešto u kvaliteti krafni promijenilo od ranijih godina, kada su nas krafne u Orijentu poprilično razočarale.

Nije.

Promijenila se jedino cijena, pa su krafne nešto skuplje nego prije, međutim kvaliteta je ista i za mene je ovo bilo najveće razočaranje testiranja. Krafne su suhe, natopljene uljem, a punjenje je loše ili osrednje. Krafna s pistacijom i malinom bila je nešto ukusnija od one čokoladne, no to i dalje nije nešto po što bih se ponovno vratila. Čokoladno punjenje je baš loše.

Hrvoje:

Ovdje se malo razilazim s Ivanom jer, premda smatram da je krafna s čokoladom i karamelom ispod očekivanja, ona s pistacijom i malinom bila mi je sasvim u redu. Međutim, ovo je testiranje i neizbježno je da ćemo Orijent uspoređivati s konkurencijom te u tom pogledu osjetno zaostaju za daleko boljom "fensi" ponudom. 

Problem čokolade i karamele je to da punjenja nema dovoljno, da čokolada nema posebno dobar okus i da je sve zajedno djelovalo presuho i "uljasto". I dok je to dio problema koji dijeli i krafna s pistacijom i malinom, ta kombinacija ostavila mi je daleko bolji dojam. Dvojka za čokoladnu i solidna trojka za pistaciju. 

Amelie

Krafna lješnjak

Cijena: 3 € (22.6 kn)

Ivana:

Jedna od najskupljih krafni koje smo probali. Na početku je djelovala obećavajuće, tijesto je mekano i ukusno, međutim punjenja je zapravo manje nego što vam se na prvu učini. Meni je punjenje bilo ok, ništa pretjerano posebno, ali ok, međutim ova krafna se jednostavno ne može mjeriti s nekim drugim krafnama koje su bile jeftinije ili iste cijene.

Amelie ima ugodan interijer i osoblje, ali ako odlučite potrošiti 3 eura na krafnu, preporučujem da potražite dalje, a u Amelie pojedete kolač.

 

Hrvoje:

Moram priznati da mi je Amelie bio možda i najveće razočaranje jer ne samo da je krafna najskuplja koju smo probali već sam imao i veliki problem s punjenjem. I problem nije to da ga nije bilo dovoljno, već to da mi je djelovalo "margarinasto". Ne znam što su koristili kod izrade punjenja, ali ovaj sam izraz iskoristio jer mi dobro opisuje situaciju u kojoj neki vezivni sastojak potpuno preuzima glavnu riječ. 

Nisam siguran o kojem se sastojku radi, ali bio je dominantan i nije mi se ni najmanje svidio. 

Magnolia

Krafna cheesecake malina

Cijena: 1.50 € (11.30 kn)

Ivana:

Krafna u Magnoliji je ok, prednost joj je što je najjeftinija "premium" krafna koju možete pronaći u Zagrebu, no jednostavno se ne izdvaja ni po čemu. Dapače, punjenje ove krafne nas je zbunilo, pa na prvu uopće nismo bili sigurni jedemo li cheesecake malinu ili smo slučajno dobili neki drugi okus. 

Ako ne želite dati previše love za krafnu, a opet želite probati nešto malo drugačije, Magnolia je ok. Ali samo ok.

Hrvoje:

Krafna iz Magnolije me nije oduševila, ali daleko od toga da sam bio razočaran. Bila je solidna, ali neupečatljiva u moru daleko boljih krafni koje smo isprobali. I morat ću ponoviti ono što je napisala Ivana jer iskreno nisam znao o kojem se okusu radi. Štoviše, Ivana se vratila da provjeri što smo uopće jeli. Pretpostavio sam da se radi o nekom jogurtu ili cheesecakeu, ali nisam bio siguran o kojem je okusu riječ. 

S druge strane, ovo bi se možda moglo svidjeti ljudima koji ne vole preintenzivne okuse. 

Meet Mia

Krafna Apple Pie / Krafna malina vanilija

Cijena: 2.20 € (16.58 kn)

Ivana:

Ponavljamo se iz godine u godinu, ali nema drugog načina da se opišu krafne u Meet Miji osim - ovdje su krafne podignute na jedan viši nivo. To je krafna koja okusom i izgledom podsjeća na kolač. Punjenje je fantastično, predivno izgledaju, a tijesto je mekano. Apple Pie krafna ima okus klasične pite s jabukama, uopće nemate dojam da jedete krafnu.

Nemam zamjerku, samo valja naglasiti da je ovo proizvod koji nije fer uopće uspoređivati s "običnim" krafnama.

Hrvoje:

Jesu li krafne iz Meet Mije krafne ili kolači, to ćemo prepustiti stručnjacima koji će se navlačiti oko definicija i kategorija. Ono što je bitno je da su fenomenalne. Koju god sam isprobao (a kasnije sam isprobao više-manje sve jer sam ih još nekoliko uzeo nakon testiranja), nije razočarala. Bez obzira na to jesu li krafne klasične ili "premium", Meet Mia je svake godine jedan od apsolutnih favorita.

Malina i vanilija su fenomenalne, od punjenja, preko kvalitete tijesta, pa sve do količine i rasprostranjenosti. Pita od jabuka je nešto manje intenzivna, ali je bez ikakve sumnje nešto što apple pie ljubitelji trebaju isprobati. U svakom slučaju, pun pogodak.   

Neka jedu kolače

Krafna šljiva orasi/ Krafna pistacio

Cijena: 2.30 € (17.33 kn) / 3 € (22.6 kn)

Ivana:

Mislim da će većini Zagrepčana biti jasno što želim reći (i koliki kompliment dajem) kad kažem da po meni najbolje slastice na Knežiji nudi Ivana Čuljak u Neka jedu kolače. Ok, a sad na krafne.

Njezine krafne su nevjerojatne. To je klasična krafna s najboljim tijestom i punjenjem koje sam ikad igdje probala i vjerujem da ću teško ikad igdje pronaći neku bolju. Krafna sa šljivama i orasima je nešto što je zaista šteta ne probati. Tradicionalni okus, punjenja je skoro više nego tijesta, a samo tijesto je savršeno.

Ne čudi zašto se krafne u Neka jedu kolače većinom rasprodaju već u rezervacijama te ćete ih teško naći ako se samo pojavite u A most unusual gardenu. Jednostavno ih rezervirajte, znam da su krafne i znam da je mnogima i dalje nepojmljivo da je to nešto što bi trebali rezervirati, ali - samo to učinite, nećete požaliti.

 

Hrvoje:

Neka jedu kolače postigli su savršenu ravnotežu između običnih i "neobičnih" krafni jer slastičari se ponekad znaju oteti kontroli kad se radi o sastojcima i vizualnom dijelu krafne. U tome, naravno, ne postoji ništa loše, ali ponekad niste sigurni jedete li krafnu ili nešto deseto. No to vam neće prolaziti kroz glavu u slučaju Neka jedu kolače. Jednim dijelom zato što nitko o tome zapravo ni ne razmišlja, a drugim zato što ćete se koncentrirati na činjenicu koliko je ovo neopisivo fina krafna. 

Kvaliteta tijesta, izgled, punjenje, količina, okus. Sve je savršeno pogođeno. Doduše, u slučaju šljiva i oraha bilo je čak i previše punjenja, ali kad kažem "previše", to nikako nije negativna stvar, već samo upozorenje da malo pripazite kad jedete jer biste se mogli unerediti.

Stoga nimalo me ne iznenađuje podatak da je lista čekanja za ove krafne duga. Čekanje se definitivno isplati.  

GlutenBio

Krafna marelica / Krafna Nutella

Cijena: 1.26 € (9.49 kn)

Ivana:

Najveće iznenađenje testiranja. GlutenBio nudi krafne bez glutena, bez mlijeka i bez jaja. Morate ih naručiti dan prije, a rade ih dvije simpatične gospođe u Ulici Crvenog križa. Ove krafne smo odlučili probati uz "premium" krafne zbog toga što su nešto drugačije.

I oduševile su nas. To su "najkrafnastije krafne" koje smo probali tog dana. Ne možemo ih uspoređivati s krafnama kao što su one u Meet Miji ili Neka jedu kolače, ali ono što smo zaključili jest da bi svaka krafna trebala biti točno onakva kakvu dobijete u GlutenBiu.

Nude se marelica, Nutella i krafna bez punjenja. To su klasična punjenja koja ne vrijedi previše komentirati, ali tijesto je savršeno. Ako tražite proizvod bez glutena, budite sretni da se ovakvo nešto nudi u Zagrebu, a ako samo želite pojesti klasičnu krafnu, zaobiđite pekare i odite u GlutenBio - tamo ćete pronaći savršenu krafnu.

 

Hrvoje:

Ova lista ne bi bila potpuna bez "najvećeg iznenađenja ovogodišnjeg testiranja", pa ni ovog puta neću propustiti priliku da to spomenem. Da, GlutenBio ne samo da me iznenadio već sa sigurnošću mogu reći kako se radi o jednoj od boljih klasičnih krafni koje sam probao. I pritom želim naglasiti da to ne pišem zato što je ovo "iznenađujuće dobro za krafne bez glutena". Ne, ovo je jednostavno odlična krafna. 

I priznat ću da sam se u testiranje upustio s predrasudama jer zapravo ne vidim razlog zašto bi se prosječan konzument upuštao u bezglutenske proizvode ako za to ne postoji pravi razlog. No GlutenBio poljuljao mi je stavove i nakon testiranja sam uzeo još dvije krafne jer su me jednostavno oduševile. 

Stoga, spadali u skupinu ljudi koji moraju jesti bezglutenske proizvode ili ne, definitivno isprobajte njihove krafne. 

*Princess

Krafna marelica

Cijena: 1.40 € (10.55 kn)

Ivana:

Princess je slastičarnica u centru Zagreba koju smo uvrstili u testiranje jer je jedna od kultnih, međutim nakon što smo završili testiranje, zaključili smo da nije fer uspoređivati i ocjenjivati njihovu krafnu u usporedbi s "premium" krafnama koje smo probali.

Princess nudi običnu, klasičnu, jednostavnu krafnu s jednostavnim punjenjem te će se teško istaknuti uz čuda kakva se nude u Meet Miji ili Neka jedu kolače. Nije loša, klasična je. Nešto je skuplja nego krafne u pekarama, ali ako tražite "old school" krafnu, nećete požaliti.

Hrvoje:

Iskreno, jedva se i sjećam ove krafne jer ni po čemu mi se nije izdvojila. I dok to s jedne strane znači da mi nije bila posebno dobra ni zanimljiva, znači i da je ne pamtim kao lošu. I to je u redu. Nije da sam očekivao da me krafna ostavi bez daha, ali uvjeren sam da većina ljudi neće pronaći apsolutno nikakve zamjerke. Osim toga, slastičarna je u centru i ako ste u potrazi za klasikom, ovo je definitivno mjesto na kojem ćete pronaći tu "OK krafnu" koja će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim. 

Što se cijene tiče, također je pristojna tako da ću za kraj citirati legendarni mem i napisati: "Not great, not terrible."

Pročitajte više