"Pronašla sam Janis Joplin mrtvu u krevetu, čisto sumnjam da se predozirala"

Getty Images

NA DANAŠNJI dan prije 48 godina svijet je potresla vijest da se mlada rock zvijezda Janis Joplin predozirala heroinom i umrla. Mrtvu ju je u hotelskoj sobi u Los Angelesu pronašao producent nakon što nije došla na snimanje.

Na godišnjicu njezine smrti pojavile su se nove teorije o danu kada je skončala, piše Rolling Stone. Njezina bliska prijateljica Peggy Caserta u svojoj knjizi piše da sumnja da je pjevačica umrla od predoziranja. Slika mrtve Janis muči je već 48 godina, kaže, a ono što je vidjela natjeralo ju je da posumnja u rezultate policijske istrage.

"Jedna njezina noga je visjela s kreveta. U jednoj ruci je imala cigarete, a u drugoj kovanice. To me muči godinama. Kako je otišla u lobi hotela, kupila cigarete i vratila se u sobu ako se prije toga predozirala? Ja sam se jednom predozirala i nisam mogla hodati", kaže Caserta.

Peggy Caserta bila je u ekipi kojoj je Janis Joplin ostavila novac za tulum nakon njezinog sprovoda. 

Janis Joplin je karijeru započela u jednom lokalnom bendu koji se brzo raspao, a pjevačica se nakon toga prvi put pokušala izliječiti od droge. Nakon povratka s odvikavanja počela je pjevati u bendu Big Brother koji ju je proslavio.

Samostalnu karijeru započela je 1968. godine. U kolovozu 1969. godine je nastupila na legendarnom Woodstocku, a mnogi su već tada primijetili kako je glazbenica jedva stajala na nogama. S bendom Full Tilt Boogie objavila je album Pearl koji bio i njen posljednji, a na kojem su bile legendarne pjesme kao što su Mercedes Benz i Me and Bobby McGee koje su je zakucale u zvijezde samo nekoliko mjeseci prije nego što je napustila ovaj svijet.

Pročitajte više