Pronašli staro židovsko blago u podrumu, mjesecima pokušavaju odgonetnuti tajnu

Ilustracija: Instagram

DREVNO blago traži svog vlasnika: otkriće tisuća zlatnih i srebrnih kovanica u podrumu starog židovskog geta u Mađarskoj mjesecima je prava zagonetka za povjesničare.

Prizor je dostojan pravog romana - radnja se događa u veljači u podrumu kuće u Keszthelyju, gradiću na obali Balatona.

"Polako smo iskopali oko pet staklenih posuda, brižljivo zatvorenih, i jedna je pokazala nevjerojatan prikaz, kao u bajci: tisuće kovanica", prepričavaju stanovnici kuće s blagom.

Željeli su ostati anonimni, ali su svoje otkriće ispričali u pismu poslanom AFP-u. Sveukupno su otkrili 2800 kovanica, iz vremena antike do 20. stoljeća.

"Nadamo se da će se jednog dana blago vratiti onima kojima i pripada", napisali su u pismu.

U međuvremenu, blago je dano na brigu lokalnom muzeju, gdje će biti izloženo do kraja ljeta, u nadi da će pobuditi sjećanja i svjedočanstva među stanovnicima Keszthelyja.

"Radi se o kolekciji neprocjenjive vrijednosti, jedinstvene u svojoj raznolikosti i količini. Može nam pomoći da proširimo naše znanje o holokaustu", kazao je povjesničar i direktor muzeja Balint Havasi.

Povijest blaga, objašnjava Havasi, usko je povezana s turbulentnim razdobljima mađarske povijesti: kolekcija je bila sakrivena u kući koja je nekada bila unutar geta u kojem su od svibnja 1944. bili zatočeni tamošnji Židovi.

Novčiće su zasigurno sakrili židovski vlasnici prije nego su započele deportacije Židova u logore, uvjeren je Havasi.

Polovica kovanica iskovana je u rimskom razdoblju, a druga polovica su kovanice iz cijelog svijeta, iz Francuske prije i poslije revolucije 1789., carske Rusije, ali i Južne Amerike, Afrike, Azije i britanske Indije, objašnjava arheolog i numizmatičar Ferenc Redo.

Ugravirani nakit pronađen u staklenkama mogao bi povjesničarima pomoći u identifikaciji vlasnika i kolekcionara i trenutno misle da bi se moglo raditi o jednoj poljskoj obitelji, židovskim trgovcima koji su u taj grad došli prije rata.

Gotovo svi Židovi iz tog gradića, u kojem su predstavljali 15 posto stanovništva, skončali su u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu. Od 829 deportiranih samo je preživjelo njih 64. Sada u Keszthelyiju živi tek 10 Židova.

U nacističkim logorima je pogubljeno oko 600.000 mađarskih Židova. Od tog broja, u samo dva mjeseca njih 450.000 je deportirano u Auschwitz uz pomoć mađarskih milicija.

Ukoliko se ne javi nitko tko bi položio pravo na to blago, pripast će mađarskoj državi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.