Provjerili smo koliko Hrvati znaju o Božiću: "Ja sam teška vjernica, mene je sramota"

Foto: Index

DANAS slavimo Božić, mnogima najdraži blagdan u godini. Za Božić ukrašavamo božićna drvca, uživamo u bogatom blagdanskom stolu sa svojim najmilijima i gledamo božićne filmove. Mnogi misle da o Božiću znaju gotovo sve pa smo mi odlučili provjeriti s prolaznicima u Zagrebu koliko su potkovani znanjem o ovom blagdanu. Neki odgovori bi vas mogli nasmijati.

"Ja sam teška vjernica, mene je sramota"

Što su Sveta tri kralja darovala Isusu, pitali smo građane. 

"Ja sam teška vjernica, mene je sramota", rekla je jedna prolaznica koja je nagađala da je to možda kruna ili kruh. Jedna djevojka se na naše pitanje zbunila i rekla: "To je 6. siječnja, zar ne?" ali nije znala odgovor na pitanje. 

"Tamjan, zlato i smirna", neki su ispalili iz topa. 

"Ja sam stvarno glupa, mater će me ubit"

Kako su Sveta tri kralja znala kamo trebaju otići, bilo je sljedeće pitanje.

"Njima je Isus dan prije pokazao put", bio je odgovor jedne djevojke, na što joj je novinar rekao da su pratili betlehemsku zvijezdu. "Ja sam stvarno glupa. Mene će mater ubit sutra ako ovo vidi", rekla je kroz smijeh.

Na pitanje gdje je rođen Isus Krist, odgovorili su točno - u Betlehemu. 

Zatim smo postavili pitanje kako se zvao anđeo koji je navijestio Mariji da će začeti Isusa po Duhu Svetom. Neki su rekli da ne znaju, dok su drugi odgovorili točno - Gabrijel.

Josip je po struci bio...

Što je po struci bio Marijin zaručnik Josip, glasilo je sljedeće pitanje. Na ovom pitanju smo dobili svakakve odgovore: apostol, pastir, ribar... Točan odgovor je stolar, što je odgovorila jedna djevojka. 

Evo što su nam odgovorili na pitanje zašto se sadi pšenica uoči Božića. 

"To je zbog blagostanja?" upitala se jedna prolaznica. "To je za Svetu Lucu...", razmišljala je naglas druga prolaznica, kojoj je naš novinar pomogao s odgovorom. "Obnovu? Rođenje novo?" rekla je kroz smijeh. 

"U svrhu iščekivanja. Pšenica simbolizira novi život, tako Božić znači novi život", rekla je treća prolaznica. 

Što smo sve čuli, pogledajte u videu.

Pročitajte više